Todorović dobitnik nagrade „Milorad Kalezić“

0

VLASENICA – Vlasenički pisac i pjesnik Aćim Todorović dobitnik je nagrade „Milorad Kalezić“ za zbirku poezije „Hristova jagnjad“.

Todorović je izjavio Srni da je srećan zbog nagrade koju mu je juče u Beogradu uručio predsjednik Književne zajednice Jugoslavije Lazar Božović i da je to drugo priznanje za ovu knjigu.

„Knjigu sam pisao proteklih godina. Po izlasku iz štampe, dobila je nagradu `Lukijan Mušicki` Književnog društva `Sunčani breg` iz Beograda. Poslao sam na još nekoliko konkursa i očekujem bar još jednu ili dvije nagrade za ovo djelo“, kaže Todorović.

On je rekao da je knjiga „Hristova jagnjad“ zbirka poezije kombinovana sa istorijskim proznim tekstovima događaja i stradanja srpskog naroda u 20. vijeku, u kojoj je napravio poređenje između golgote srpskog naroda i Hristovog stradanja i raspeća.

„Krucijalno djelo je `Sonetni vijenac` koji je posvećen jasenovačkim mučenicima to jeste, Srbima i narodu koji je stradao u Jasenovcu od ruke NDH-a, u Drugom svjetskom ratu“, naveo je Todorović.

Todorović je rekao da su opisana i stradanja iz Prvog svjetskog rata, ali da je pomenuo i Rogosiju gdje se nalazi spomen-obilježje za 29 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Aćim Todorović je objavio šest zbirki pjesama, dva romana, monografiju „Rodoslov bratstva Todorovića iz Žeravica“, knjigu „Nasušno slovo-ogledi i recenzije“…

Todorović je predsjednik regionalnog Književnog kluba „Luča“ u Vlasenici i osnivač manifestacije „Lučini književni susreti“, a član je i Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare