Tehničke pripreme za održavanje referenduma

0

U šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo počele su tehničke pripreme za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, potvrđeno je Srni u opštinskim komisijama za sprovođenje referenduma.
Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Pale Goran Kosorić istakao je da komisija sprovodi aktivnosti u skladu sa zakonom i danas kreće obuka predsjednika odbora i da se očekuje dolazak obrazaca i ostale neophodne dokumentacije.

On je naglasio da će broj i lokacije glasačkih mjesta za referendum biti isti kao i za lokalne izbore, odnosno glasanje će se obavljati na 39 redovnih glasačkih mjesta.

Kosorić je rekao da će zbog nepotvrđenih glasačkih spiskova imati pomoćne obrasce tako da će svako moći da pristupi izjašnjavanju ako ima uredan identifikacioni dokument – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

„Niko ne može pristupiti glasanju ako nema identifikacioni dokument“, naglasio je Kosorić.

Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Istočno Novo Sarajevo Nemanja Pandurević istakao je da se na referndumu može izjasniti 9.975 građana na 14 redovnih biračkih mjesta i četiri mobilna tima.

Pandurević je rekao da pripreme teku po planu i bez problema, te da u ponedjeljak, 12. septembra, počinje obuka predsjednika odbora.

Predsjednik Opštinske komisije Istočna Ilidža Jelica Močević istakla je da pripreme teku planski i da će u ponedjeljak biti imenovani odbori i počeće njihova obuka.

Ona je dodala da pavo glasa na referendumu ima 13.473 glasača koji će se izjašnjavati na 18 biračkih mjesta.

I u opštinskim komisijama za referendum u Trnovu, Kalinoviku i Istočnom Starom Gradu obavljaju se aktivnosti oko formiranja biračkih odbora i njihove obuke.

U Trnovu će 1.144 glasača moći da glasa na tri redovna glasačka mjesta, a u funkciji će biti i jedan mobilni tim, u Kalinoviku će na šest glasačkih mjesta glasati 1.840 birača, dok u Istočnom Starom Gradu pravo glasa ima 1.142 građanina koji će glasati na četiri glasačka mjesta.

Referendum će biti održan 25. septembra, a građani će odgovoriti na pitanje „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare