Te divne slovenske boje

0

Proteklih dana je ponovo postavljen bilbord dobrodošlice u Republiku Srpsku, koji je srušen 05. decembra prošle godine. Pored njega je na visokom stubu postavljena lijepa srpska trobojka sa grbom Srbije.

Zastava štrči visoko, pa se mora izaći iz vozila da bi se vidjela sva njena ljepota. Te drage slovenske boje su naše i oko ih lako prepoznaje u moru sličnih boja. Drage su nam, tople i srce nekako naprosto zaigra kada ih vidi.

Crvena boja označava krv, koja je prolivena za slobodu, plava označava široko nebo bez granica, a bijela boja označava mlijeko kojim su nas majke podigle. Dvoglavi orao i grb Srbije je stilizovani orao Nemanjića, koji su Nemanjići primanjem hrišćanstva preuzeli od Vizantije i Konstantinopolja. Taj grb je već početkom XIII vijeka stajao na dvoru Nemanjića. Nad njim i nad moštima Svetog Save se krunisa i srpski kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana u manastiru Mileševa, na Mitrovdan 1377. godine.

Od tada, pa do danas sveta krv Nemanjića postade dio ovih prostora kao simbol jednog vremena i jednog naroda koji do danas preživi brojne ratove, stradanja i protjerivanja, ali i neka lijapa vremena na ovoj balkanskoj vjetrometini.

Živa nam bila trobojko i dugo se viorila!

Dobro došli u Republiku Srpsku, trobojka, bilbord, putokaz

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare