Svjedočanstvo o stradanju djece u Jasenovcu

0

ZVORNIK – U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Zvorniku večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Bili su samo djeca” o stradanju 19.432 devojčice i dječaka u logoru Jasenovac.


Izložbu fotografija koje su potresno svjedočanstvo o stradanju djece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ organizovao je “Muzej žrtava genocida” iz Beograda, čiji je v.d. direktora Veljko Đurić rekao da je cilj da se prikaže istina.

“Ova priča je vrlo prosta, mi želimo da se bavimo istinom. Sve fotografije i dokumenta sami za sebe dovoljno govore, ovo nije revizija prošlosti, nego kartografija. Ovdje je izloženo 100 fotografija i pedesetak faksimila dokumenata koji govore o sudbini prvenstveno srpske, jevrejske i romske dece u NDH”, rekao je novinarima Đurić.

On je istakao da izložba treba da pokaže ko je podnio najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu i naveo da su Srbi ubijani zbog nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti.

Đurić je, otvarajući izložbu, poručio okupljenima da se udube u fotografije i da razmisle šta one znače.

“Videćete mnogo toga. To je neka vrsta psihijatrije, ali istovremeno pouka. Videćete i fotografiju nadgrobnog spomenika deset članova jedne porodice, ali nema muškaraca na tom spisku. Zašto? Zato što su ubijeni na drugim mestima, ne zna se ni kada, niti gde su sahranjeni”, naveo je Đurić.

On je rekao da je komunistička vlast nakon 1945. godine diskretno zabranila priču o Jasenovcu i zločinima u NDH. “Jer ako bi se ta priča pričala do kraja, njihova revolucija bi pukla, a efekat toga njihovog zatiranja priče o prošlosti jeste ovaj rat od 1992-1995. godine”, naglasio je Đurić.

Đurić jaže da je izložba prije tri godine bila u Banjaluci, te da je prije dolaska u Zvornik bila u Skelanima i u Bijeljini, a nakon Zvornika biće organizovana u Ugljeviku, dok će na proljeće potresne fotografije i faksimili dokumenata biti izloženi u Moskvi, kao i u Norveškoj.

Izložbu koja će u Zvorniku biti otvorena do 15. februara organizovali su beogradski “Muzej žrtava genocida” i zvornički “Dom omladine”, a pokrovitelj je opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments