Свједочанство 99-годишње Стане Митрић о убијеним синовима

0

Фондација „Визуелни архив српског страдања“ у Мркоњић Граду снимила је свједочанство Стане Митрић. Мајка Стана Митрић у деведест деветој години оставила је трајни видео запис и сјећање на своја два погинула сина.

Синови, Петар као цивил и Милорад као припадник Војске Републике Српске, убијени су у Мркоњић Граду 10.10.1995. године а ексхумирани су из масовне гробнице отворене у Мркоњић Граду у априлу 1996. године.

Фондација „Визуелни архив српског страдања“ у сарадњи са Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске а под покровитељством и уз подршку предсједника Републике Српске, Милорада Додика, покренула је пројекат снимања свих доступних свједочанстава српског страдања током ратова деведесетих.

Директор Фондације Денис Бојић изјавио је да је у току ове године планирано отварање
више студијских центара широм Републике Српксе у којима ће чланови породица стадалих цивила и војника али и сви они који својом судбином свједоче о српском страдању, имати прилику да сниме своје свједочанство и оставе трајни запис о херојству и мучеништву својих најмилијих.

Један од центара биће отворен и у Мркоњић Граду. Начелник општине Драган Вођевић изјавио је да ће општина пружити пуну подрушку овом пројекту, додатно наглашавајући да је Мркоњић Град један од симбола српске голготе и страдања у протекло одбрамбено- отаџбинском рату.

На простору бивше Југославије током ратних дешавања деведесетих погинуло је инестало више од 50.000 Срба, цивила, те припадника различитих војних формација. Овај број подразумијева збир свих жртава, од првог погинулог припадника ЈНА на простору Словеније па све до посљедње
српске жртве на територији Косова и Метохије.

„Визуелни архив српског страдања“ представља израду прве дигиталне базе података о страдању
Срба, која се базира искључиво на снимању, архивирању те глобалном презентовању снимљених
исповјести из првог лица.

(www.palelive.com / Визуелни архив српског страдања)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare