„Svetosavska nedjelja“ nastavljena koncertom KUD-a „Svet Sava“

0

ZVORNIK – Koncertom Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Sveti Sava“ večeras je u Zvorniku nastavljena duhovna i kulturna manifestacija „Svetosavska nedjelja 2022“ posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države.

Predsjednik KUD-a Dragan Golić rekao je novinarima da je na koncertu učestvovalo 60 članova društva uzrasta od 13 do 31 godine.

„Nastupili su prvi, pripremni i dječiji ansambli igrama iz Srbije i Republike Srpske, dok su pojedini članovi recitovali stihove o Svetom Savi“, rekao je Golić i dodao da ovo društvo tradicionalno učestvuje u programu ove manifestacije posvećene ovom svetitelju.

Ističući da je ovo za njih jedan od najznačajnijih koncerata, jer KUD nosi ime „Sveti Sava“, Golić je rekao da je velika čast igrati u svom gradu pred svojom publikom.

KUD „Sveti Sava“ osnovan je 2004. godine i od tada svake godine tradicionalno organizuje Svetosavski koncert, nekad samostalno, a nekad u okviru manifestacija koje organizuje grad Zvornik.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2006. godine nagradio KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika Ordenom Svetog Save trećeg reda za doprinos u razvoju i njegovanju srpske tradicije i kulture.

Prema programu ove manifestacije, koja će trajati do 29. januara, sutra će u zvorničkom Domu omladine biti održana Svetosavska akademija na kojoj će nastupiti glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić, Prvo pjevačko društvo „Izvornik“, te učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.

Na dan Svetog Save, 27. januara, u školama će biti proslavljena školska slava, dok će u Domu omladine biti prikazan film „Božji čovek“.

Tradicionalna manifestacija – Izbor sportiste godine, koja se održava u okviru „Svetosavske nedjelje“, biće održana u petak, 28. januara.

„Svetosavska nedjelja“ biće završena u subotu, 29. januara, predstavom za djecu „Cile, razmaženo pile“, u izvođenju bijeljinskog pozorišta za djecu „Maslačak“.

Organizator „Svetosavske nedjelje“ je grad Zvornik u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom „Prosvjeta“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare