Sveti Nikola u kočiji prošao ulicama i darivao djecu

0

SOKOLAC – Sveti Nikola danas je u svojoj svečanoj kočiji prošao Sokocem, te se radovao, družio i razgovarao sa nekoliko stotina mališana kojima je podijelio slatkiše.
Direktor lokalne Ustanove za kulturu Irena Šućur rekla je novinarima da se na Sokocu već 24 godine organizuje scenski prikaz prolaska Svetog Nikole u pratnji anđela.

Šućurova je rekla da „Nikoljdanska povorka“ kreće iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, a potom se zaustavlja ispred sokolačke Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te osnovne i srednje škole, darivajući djecu i mlade slatkišima.

Ona je navela da je scenski prikaz prolaska Svetog Nikole jedan od programskih sadržaja koje ova ustanova tradicionalno organizuje u okviru „Nikoljdanskih svečanosti“.

„Kako je Sveti Nikola u hrišćanskom svijetu poznat po milosrđu, naša tradicija nalaže da njegujemo sjećanje na njega kao zaštitnika djece, učenih ljudi, trgovaca, mornara i putnika“, rekla je Šućurova.

Vaspitač u starijoj vrtićkoj grupi na Sokocu Željana Šolaja rekla je Srni da ova ustanova slavi Svetog Nikolu kao zaštitnika djece i da dolazak „Nikoljdanske povorke“ mališani doživljavaju sa posebnom radošću.

„Ovaj praznik se na više načina obilježava u našoj ustanovi, što će građani imati priliku da vide u nedjelju, 22. decembra, na nikoljdanskoj priredbi u Duhovnom centru `Romanijske Lazarice`“, najavila je Šolaja.

Organizatori manifestacije „Sveti Nikola u gradu“, odnosno 24. scenskog prikaza prolaska Svetog Nikole u pratnji anđela kroz Sokolac, su lokalna Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ i Crkvena opština Sokolac, a pokrovitelj kabinet načelnika opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare