Sveti Nikola obradovao sokolačke mališane

0

SOKOLAC – Nikoljdanskom povorkom, u kojoj je Sveti Nikola prošao Sokocem od porte Crkve Svetog proroka Ilije do vrtića, danas je u ovoj lokalnoj zajednici obilježen Sveti Nikolaj Mirlikijski, kojeg hrišćanska crkva slavi 19. decembra.

Scenski prikaz prolaska Svetog Nikole ulicama Sokoca u svečarskoj povorci održava se već 25 godina u okviru „Nikoljdanskih svečanosti“, u organizaciji lokalne Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ i Crkvene opštine Sokolac.

Direktor Ustanove Irena Šućur rekla je novinarima da je manifestacija počela neposredno pred kraj rata i da je opstala u veoma teškim vremenima.

„Održala se zahvaljujući našoj velikoj hrišćanskoj vjeri i ljubavi prema Svetom Nikoli, koji je u hrišćanskom svijetu poznat kao mirotvorac i doborčinitelj bolesnih i nemoćnih, te kao zaštitnik djece“, navela je Šućurova.

Ona je rekla da je, prema narodnoj legendi, Sveti Nikola darivao djecu ostavljajući im darove u čizmicama ispod prozora, pa se ta tradicija dječije radosti i nadanja nastoji sačuvati i do danas.

Šućurova je istakla da ove godine, zbog epidemiološke situacije, nikoljdanska povorka nije išla do dvorišta Osnovne škole „Sokolac“.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom opštine Sokolac i uz donaciju Javnog komunalnog preduzeća „Sokolac“, koje je učestovalo u obezbjeđivanju slatkiša za djecu.

Dejan Elez je, u liku milostivog i pravdoljubivog Svetog Nikolaja, zaštitnika djece i moreplovaca, i danas obradovao sokolačke mališane.

On je izrazio zadovoljstvo što je sve više djece koja podržavaju nikoljdansku povorku i dolaze da uljepšaju ovu manifestaciju, koju odrasli zbog njih i organizuju.

Član kreativne sekcije sokolačke Ustanove za kulturu Vedrana Abazović je već 10 godina uključena u ovu manifestaciju kao snježna vila, koja dijeli poklone u svečanoj povorci jer se za Nikoljdan veže niz običaja, od kojih je najljepši posvećen očekivanju darova i blagoslova za zdravlje i sreću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare