Svečanosti povodom Svetog velikomučenika Pantelejmona

0

ISTOČNI STARI GRAD – Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i litijom u porti crkve Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci, danas su nastavljene svečanosti povodom proslave Svetog velikomučenika Pantelejmona – krsne slave ovog hrama i opštine Istočni Stari Grad.

Nakon lomljenja slavskog kolača, predstavnici Skupštine opštine Istočni Stari Grad dodijelili su priznanja „Da se ne zaboravi“ komandantu Sedmog bataljona Treće sarajevske pješadijske brigade Milu Plakaloviću i posthumno bivšem gradonačelniku Istočnog Sarajeva Predragu Lasici.

Zahvalnica je dodijeljena Policijskoj upravi Istočno Sarajevo za izuzetan doprinos i podršku razvoju ove lokalne zajednice, a posebno priznanje za institucionalnu podršku ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je novinarima da će u narednom periodu biti pokrenuti važni infrastrukturni projekti čiji je cilj podsticanje bržeg privrednog razvoja ove izrazito nerazvijene lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, Istočni Stari Grad ima solidne resurse za razvoj privrede, a kao pozitivan primjer naveo je hidrocentralu od tri megavata koja će biti završena do kraja godine od koje će opština ostvariti godišnje prihode od 50.000 do 70.000 KM.

Ističući da Istočni Stari Grad ima dobru podršku Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava, kao i grada Istočno Sarajevo, on je podsjetio da je ove godine na Trebeviću otvoreno Područno policijsko odjeljenje.

Gašanović najavljuje otvaranje i vatrogasne stanice, ali i borbu za vraćanje određenih nadležnosti oduzetih ovoj lokalnoj zajednici, a riječ je o poslovima iz oblasti geodetske uprave, te gazdovanja šumskim resursima.

On je dodao da opštinska uprava nastavlja sa aktivnostima na unapređenju poljoprivrede i eksploatacije mineralnih sirovina.

Sinoć je polaganjem vijenaca na Spomen-obilježju srpskim borcima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata na Hreši počelo obilježavanje Dana i krsne slave opštine – Svetog velikomučenika Pantelejmona, nakon čega je održana svečana sjednica Skupštine opštine Istočni Stari Grad na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a potom je uslijedilo tradicionalno guslarsko veče.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare