Svečanost povodom krsne slave udruženja – Savindana

0

SARAJEVO – Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“ iz Sarajeva danas je u Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog arhangela Mihaila na Baščaršiji obilježilo krsnu slavu – Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja.

U prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ambasadora Srbije u BiH Stanimira Vukićevića i drugih uvaženih gostiju i članova „Dobrotora“, obred lomenja slavskog kolača obavio je protojerej stavrofor Jadran Danilović.

„Dobrotvor’ je izuzetno značajno udruženje za Srbe u Sarajevu, kao i za Srpsku pravoslavnu crkvu sa kojom tijesno sarađuje. Njihova pomoć posebno je važna za socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz reda srpskog naroda koji žive u Sarajevu“, rekao je Ivanić novinarima.

Predsjednik Skupštine „Dobrotvora“ Ratko Orozović podsjetio je na veliku ulogu ovog udruženja koje je tokom rata pomagalo Srbima u Sarajevu. Prema njegovim riječima, humanitarna misija ovog udruženja nastavljena je i poslije rata.

„Nažalost, i danas ima gladnih, žednih i bolesnih koji traže ne samo nečiju pomoć, brigu ili fizičko staranje, nego i duhovnu hranu. Zato je upravo naša krsna slava – Savindan, idealna prilika da se okupimo, razgovaramo i dogovaramo kako pomoći jedni drugima“, rekao je Orozović.

On je dodao da „Dobrotvor“ i njegov rad nailaze na odobravanje i podršku i domaćih i međunarodnih institucija.

Ovo udruženje danas je za srpsku djecu organizovalo i podjelu prigodnih paketića.

„Dobrotvor“ je humanitarno, nestranačko, nepolitičko i neprofitno društvo, čija je osnovna svrha provođenje humanitarnih aktivnosti, a osnovano je 14. decembra 1991. godine u Sarajevu, gdje se i danas nalazi i aktivno bavi humanitarnim radom.

Osnovni princip u radu „Dobrotvora“ je poštivanje osnovnog ljudskog prava na dostojan život svih građana i u vezi sa tim pružanje pomoći svima kojima je potrebna.

Udruženje teži da radom doprinosi rješavanju egzistencijalnih humanitarnih problema pojedinaca i društva i da aktivno doprinosi razvoju mnultinacionalne i multikulturalne zajednice.

Danas, Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“ nastoji da se transformiše u savremeno humanitarno udruženje, uređeno po standardima vodećih domaćih i međunarodnih humanitarnih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare