Svečanost povodom 157 godina od rođenja Nikole Tesle

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje tehničke kulture „Nikola Tesla“ Istočno Sarajevo organizovalo je danas prigodan program povodom 157 godina od rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle i 110 godina svjetske radio-tehnike i Tesline radio-stanice na Long Ajlendu.
U prostorijama Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu upriličeno je razgledanje izložbe fotografija Teslinih otkrića i pronalazaka, stručno predavanje o životu i djelu ovog velikog srpskog naučnika, a prikazan je i kratki film o Muzeju Nikole Tesle.

Govoreći o Teslinom genijalnom umu i naučnom djelu, predsjednik Udruženja Radosav Elez rekao je da se 10. jula 1856. godine, kada je rođen Tesla, „Svemir otvorio iznad Smiljana i vrijeme je stalo da dočeka na svijet genija koji će promijeniti tokove civilizacije na Zemlji, a čovječanstvu otvoriti oči i uši da uživa u blagodetima prirodnih fenomena“.

„Otkrićem obrtnog magnetnog polja 1882. godine Tesla je promijenio svijet elektriciteta, a pronalascima koji su uslijedili iz oblasti naizmjeničnih struja, od elektromotora, transformatora, oscilatora i drugih otkrića, povezao je upotrebu i primjenu energije sunca za ljudske potrebe, kao i prenos energije na beskonačne daljine bez gubitaka“, naveo je Elez.

Prema njegovim riječima, u hidrocentralu na Nijagari, koja je izgrađena 1896. godine, ugrađeno je oko 40 Teslinih patenata i otkrića.

„Teslin doprinos u oblasti radija i telekomunikacija je toliki da su svi uređaji koji se koriste u proizvodnji i prenosu talasa-energije rađeni u Teslinoj laboratoriji na Long Ajlendu 1903. godine, kao svjetskoj radio-stanici, putem koje je prenosio zvuk preko okeana na najveće daljine“, istakao je Elez.

On je podsjetio da je Tesla nosilac titule akademika i doktora nauka na skoro svim prestižnim univerzitetima na svijetu, da je za životno djelo dobio najveće američko naučno priznanje Edisonovu medalju, da je među 30 najzaslužnijih građana SAD, a po njemu je jedinica magnetne indukcije dobila naziv „Tesla“ /T/.

Elez je rekao Srni da je razočaran veoma slabom posjetom današnjem programu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare