Svečano otvoreni „Principovi dani“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu je u subotu svečano otvorena manifestacija „Principovi dani“, koja je posvećena očuvanju sjećanja na Gavrila Principa i na pokret „Mlada Bosna“.

U okviru ove manifestacije biće održan bogati kulturni, umjetnički i zabavni program, a večeras su predstavljena djela likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina“ i otvorena likovna kolonija „Beli vuk 2019“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je Srni da se ova manifestacija organizuje po treći put i da je posvećena očuvanju sjećanja na Gavrila Principa, pokret „Mlada Bosna“ i slobodarski duh koji je vladao tada u srpskom narodu i težio oslobođenju od austrougarske vlasti svih naroda, a ne samo Srba.

„Mi smatramo da smo punopravni nasljednici svega onoga što je ta organizacija i sam Gavrilo Princip u sebi nosio“, istakao je Ćosić i dodao da je prije pet godina u opštini Istočno Novo Sarajevo otkriven spomenik Gavrilu Principu u istoimenom parku.

Ćosić kaže da opština, na neki način, ima obavezu da dane kulture pretvori u dane sjećanja i u dane nacionalnih osjećanja, bez namjere da ikoga uvrijedi.

„Stvaramo taj model identifikacije sa onim što jesmo mi, što jeste naša istorija i za šta su se naši preci borili, a to je svakako ona kultura i tradicija i ono slobodarstvo koje je zastupao Gavrilo Princip i `Mlada Bosna`“, naglasio je on.

Ćosić je rekao da ove godine prvi put organizuju Likovnu koloniju „Beli vuk“ na lokalitetu Tvrdimića, gdje je izgrađen turistički kompleks i spomenik „Belom Vuku“, komandantu jedinice „Bijeli vukovi“ Srđanu Kneževiću.

On je istakao da će Likovna kolonija okupiti petnaestak umjetnika iz grada Istočno Sarajevo, ali i Republike Srpske i Srbije, koji će početi stvarati fundus ove galerije.

Tokom „Principovih dana“ biće održana i promocija knjige „Sami na svijetu“ autora Željka Pržulja, koja je izazvala veliko interesovanje jer je autobiografski roman o dešavanjima u Sarajevu.

Ćosić naglašava da je iz godine u godinu program sve bogatiji i sadržajniji i da su „Principovi dani“ postali jedan od značajnijih kulturnih događaja u gradu, koji okuplja sve generacije stanovnika.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u ponedjeljak, 24. juna, biće održana projekcija filma „Spomenko na vječnoj straži“ i promocija knjige „Spomenko i Ozren“ autora Mileta Savića.

U utorak, 25. juna, posjetioci će moći da vide izložbu ručnih radova učenika Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, a predstaviće se i Udruženje za očuvanje narodnog stvaralaštva „Mitrov danak“ uz izvornu pjesmu i strune gusala.

Istog dana biće održano i književno veče koje organizuje Književni klub „Miloš Vidaković“ i Centar za kulturno-prosvjetnu djelatnost „Prosvjeta“ Rudo.

U Parku „Gavrilo Princip“ u srijedu, 26. juna, biće održana „Konferencija beba 2019“, a u Kulturnom centru promocija etnomuzikološkog filma „Svadba“, na kojoj će biti predstavljeni svadbeni običaji sa Romanije.

U četvrtak, 27. juna, u Parku „Gavrilo Princip“ u 19.00 časova biće predstavljena Škola ikonopisa Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“, a istog dana biće odigrana monodrama „Mudri junačni vojvoda Janko Katić“.

Cvijeće na spomenik Principu biće položeno u petak, 28. juna.

U Gradskoj umjetničkoj galeriji istog dana će biti održana i Vidovdanska akademija, te predstavljeni radovi likovne kolonije „Beli vuk 2019“, nakon čega će biti otvorena izložba skulptura, slika i crteža autora Jelene Božović Đorđević i Slavka Tuševljaka.

Završnog dana manifestacije, u nedjelju, 30. juna, u Parku „Gavrilo Princip“ biće održan Dan sporta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare