Svečano otvoren 20. „Lut fest“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jubilarni 20. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ svečano je večeras otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo muzičko-lutkarskim spektaklom – predstavom „DŽumbus“ u izvođenju Pozorišta „Verk 89“ iz Austrije.
U ime Natalije Trivić, ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Festival je zvanično otvorila načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju Danijela Pavlović.

„Međunarodni festival `Lut fest`, po svojoj specifičnoj formi svakako zauzima posebno mjesto na kulturnoj sceni Republike Srpske i BiH. Zbot toga ova manifestacija ima kontinuiranu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske“, navela je Pavlovićeva.

Ona kaže da „Lut fest“ značajno doprinosi afirmaciji pozorišta i kulturnog života Republike Srpske i BiH, ne samo kroz promociju lutkarske umjetnosti, već i na polju edukacije mlade publike i na planu provođenja strateških ciljeva decentralizacije kulture u Srpskoj.

„Nakon svih ovih godina ulaganja u ovaj festival možemo biti više nego zadovoljni, imajući u vidu da danas sa ponosom možemo reći da u ovom dijelu Republike imamo izuzetno kvalitetan festival namijenjen najmlađima“, rekla je Pavlovićeva.

Otvaranju Festivala prethodio je performans uličnog slikarstva u čast jubileja pod nazivom „Naslikana anima kroz maštu i stvarnost“, Slikarske radionice „Paleta“ iz Zvornika, a posebnu pažnju posjetilaca privukao je dječiji hor „Zvončići“ iz Zvornika, kao i izložba lutaka.

U okviru ceremonije otvaranja dodijeljene su skulpture „Zlatna anima“ predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, pokroviteljima Festivala, koje će biti naknadno uručene.

Povodom jubileja, uručene su i plakete „Anima u srcu“ za pomoć u realizaciji Festivala gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, osnovim školama i vrtićima Istočnog Sarajeva, RTRS- i Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNI, kao i istaknutom bugarskom umjetniku i saradniku Festivala Konstantinu Karakostovu, docentu na Akademiji za pozorište i film u Sofiji i profesoru na Sanktpeterburškoj državnoj akademiji pozorišne umjetnosti Aleni Vučenović, akademskom vajaru iz Beograda Draganu Radenoviću, te drugim zaslužnim prijateljima Festivala.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić ocijenio je da je „Lut fest“ jedna od najznačajnijih i najkvalitetnijih umjetničkih manifestacija u Republici Srpskoj, koja je prerasla u svojevrsni „lutkarski karneval“, na veliko zadovoljstvo i sreću mališana u Srpskoj.

„Grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu široko raširenih ruku i otvorenog srca, s radošću izraažavaju dobrodošlicu i gostoprimstvo lutkarskim umjetnicima i pedagozima sa svih strana.. Ovo je prilika da se najiskrenije zahvalim pokrovitelju Festivala predsjedniku Republike Srpskk Željki Cvijanović na podršci“, poručio je Ćosić.

Goste i učesnike 20. „Lut festa“, među kojima su bili i predstavnici ambasada Bugarske i Austrije u BiH, pozdravili su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i načelnik Opštine Pale Boško Jugović.

Odlukom Savjeta festivala, Plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena profesoru Nikolaju Naumovom /Rusija/, za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unapređenja lutkarstva.

U čast jubileja festivala, glumica i kreatorka lutaka iz Beograda Zorana Milošaković Tasić, dugogodišnja saradnica „Lut festa“, specijalno za dječiji karneval kreirala je lutku – Balerinu, koju poklanja festivalu.

Ona će ove godine voditi petodnevnu radionicu – Folklor kroz lutkarstvo „Priče iz starog mlina“.

Ideja ovogodišnjeg festivala jeste slavljenje lutkarske umjetnosti širom Srpske i BiH, organizator „Forum teatar“ Istočno Sarajevo, a na manifestaciji će učestvovati 15 pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Bugarske, Italije, Austrije, Estonije i Belgije.

Programi ovogodišnjeg festivala biće realizovani u 10 gradova i opština Srpske s ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti.

„Moto ovogodišnjeg festivala `Anima u srcu` slavi ljubav i veliča lutkarstvo, ističući značajan doprinos Festivala razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH“, poruka je direktora Festivala Vitomira Mitrića.

Festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Ambasada Austrije u BiH /Austrijski kulturni forum/.

Bronzani sponzor festivala je Umjetnička livnica „Jeremić“, Beograd.

Sponzor festivala je Turistička organizacija Jahorina.

Generalni medijski pokrovitelji Festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Medijski prijatelji su Fena, Elta TV, BNTV, BHRT i portali „Katera info“, „Princip njuz“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare