Svečano otvoren 19. „Lut fest“

0
Svečano otvoren 19.

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je svečano otvoren Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ na kojem će učestvovati umjetnici iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Festival, na kojem će biti izvedeno 11 predstava, otvorili su reditelji iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović.

Joković, kome je večeras uručena nagrada „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos za razvoj lutkarstva i pozorišne umjetnosti, izjavio je da je svaki festival radost za grad i njegove stanovnike, a posebeno djecu i umjetnike koji se tim poslom bave.

„Lutkarsko pozorište je za mene značajno i treba znati da je ovo velika vrsta umetnosti, koju je potrebno negovati i čuvati, jer publike uvek ima. Decu od malena treba da vaspitavamo da idu u pozorište“, naveo je Joković.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić izjavila je da je ceremonija svečanog otvaranja 19. „Lut festa“ programom vodila posjetioce kroz magično veče lutkarstva, koje lutkarskim etidama, izložbenim eksponatima, muzikom i igrom predstavljaju svojevrstan spektakl.

„Danas smo najavili festival u parku `Gavrilo Princip` uličnom predstavom `Kabare na žicama` pozorišta iz Plovdiva iz Bugarske i na taj način smo donijeli pravu festivalsku atmosferu u naš grad. Tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu“, izjavila je Štifanićeva.

Direktor i selektor festivala Vitomir Mitrić istakao je da je moto festivala „Poetika lutkarskog izraza“.

„Kroz poetiku lutkarskog izraza ćemo proći kroz više segmenata. Od izložbe koja je posvećena teatru, radionica posvećenih lutkarstvu, na kojima će nastati lutke koje će ostati u vlasništvu festivala, master klas predavanja do predstava u pratećem programu“, izjavio je Mitrić.

U okviru festivala večeras je otvorena i izložba pod nazivom „Tekstil, kao likovni medij“ autora Jasmine Dugić.

Dugićeva naglašava da je lutkarstvo zanat koji zahtijeva dodatnu vještinu, jer udahnuti život i emociju lutki nije samo gluma nego i čarolija.

„Izložba predstavlja ilustracije i kreacije napravljene felting tehnikom čime je predstavljena srž likovne umjetnosti kao dio teatra. Ovo je najstarija tehnika izrade tekstila, stara preko 10.000 godina i to je prvi materijal koji je čovjek napravio svojom rukom“, izjavila je Dugićeva.

Nakon svečanog otvaranja 19. „Lut festa“ u zajedničkom nastupu glumica Sofija Bulanova iz „Teatra Tulevski“ iz Estonije sa „Lutkarskom figurom klovna“ i horom „Pet vrtića“ iz Istočnog Sarajeva izveli su festivalsku pjesmu „U pozorištu je praznik“.

Festivalske predstave u takmičarskom programu kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umjetnost ocjenjivaće međunarodni žiri kojim predsjedava reditelj iz Bugarske profesor Bonjo Lungov, i članovi , reditelj iz Srbije Živomir Joković i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

Ove godine festivalske predstave ocjenjivaće i žiri novinara i kritike kojim predsjedava novinar Novinske agencije Repulike Srpske – Srna Ognjen Begović i članovi producent Vesna Maksimović i glumica Sofija Bulanova.

Zadatak članova žirija jeste da se pobrinu da izdvoje predstave ili umjetnike za nagrade „Magija lutkarstva Radoslav Lazić“ i „Poetika lutkarskog izraza Vojislav Vojo Vujanović“.

Turistička organizacija Istočnog Sarajeva predstaviće turističke potencijale grada Istočno Sarajevo u okviru festivalskog programa za goste i učesnike festivala „Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Jahorini“.

Generalni pokrovitelj „Lut festa 2018“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je „N Trejd“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, kompanija „Zlatno zrno“, vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“, „Adiko banka“, „Avon“, hoteli „Bob“ i „Veljine“, štamparija „Ermeks“ i Marketing organizacija „Turuntaš“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali „Princip njuz“, „Sarajevo-RS“ i „Katera.info“.

Organizatori „Lut festa“ prijateljima festivala, generalnim medijskim pokroviteljima kao i medijskim partnerima uručili su zahvalnice za dugogodišnju podršku u radu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments