Sve škole spremne za početak nastave

0

Na području Sarajevsko-romanijske regije sve škole su spremne za početak rada, rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u ovoj regiji Žarko Kovačević. Kovačević je naveo da za početak nove školske godine nema nikavih tehničkih problema, ali da nedostaje profesora matematike i fizike.


Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije Tomislav Pavlović istakao je da će nastava u svim osnovnim školama početi 1. septembra.

„Urađeno je sve da nastava može početi bez problema“, rekao je on i dodao da je jedan od problema bio tehnološki višak nastavnika, ali da je to riješeno raspoređivanjem po drugim školama.

Prema njegovim riječima, problem ove regije jeste velika udaljenost između škola, tako da nastavnici iz Istočno Novog Sarajeva moraju da idu u Kalinovik i slično.

On je istakao da je u ovoj regiji i deficit nastavnika matematike i fizike, a javlja se višak nastavnika fizičkog vaspitanja.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je na današnjem savjetovanju za direktore i pedagoge Sarajevsko-romanijske regije, održanom na Palama, bilo riječi o nastavnom planu i programu, kalendaru takmičenja i eksternom vrednovanju postignuća učenika.

Damjanović je naglasio da je novi nastavni plan i program za osnovne škole urađen u skladu sa standardima koji su propisani i objavljen je u Službenom glasniku.

On je naglasio da će se nastavni program bazirati na ishodima učenja što podrazumijeva da će nastavnici imati vlike mogućnosti da izbace nepotrebne sadržaje i na taj način rasterete učenike i da njihovo znanje postane što funkcionalnije.

„Radili smo i na nastavnim planovima i programim za srednje stručne škole, a jedna od novina je da ćemo u 15 tih škola imati planiranje koje nije modularno, što je veliki napredak“, rekao je Damjanović.

On je dodao da je urađen i novi nastavni plan i program za četvrti razred Gimnazije i za specijalnu nastavu.

Damjanović je naglasio da je na današnjem savjetovanju razgovarano i o planu školskih takmičenja u Republici Srpskoj za naredne četiri školske godine, s ciljem da se rastereti učenici, jer je veliki broj takmičenja na godišnjem nivou.

„Upoznali smo direktore o instrumentima za praćenje i vrednovanje rada škola i direktora i da nam od ove godine predstoji ocjenjivanje direktora od Republičkog pedagoškog zavoda“, rekao je on.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare