Svakodnevni obroci za siromašne i usamljene

0
Svakodnevni obroci za siromašne i usamljene

VLASENICA – Narodna kuhinja Opštinske organizacije Crvenog krsta Vlasenice već 15 godina, uz pomoć dobrotvora, radi i brine o najsiromašnijim.

Svakodnevno, vrijedna domaćica Desana Perić pripremi pedesetak obroka od namirnica koje kuhinja ima na raspolaganju.

Obrok je nekada obilniji, nekada oskudniji, no korisnici se ne bune, jer znaju da jedino u toj ustanovi, svakoga dana, već godinama, imaju siguran i kvalitetan ručak.

„Nekako se snalazimo. Pomaže opština, pomažu neke organizacije, pa i građani. Donesu nekada nešto što ostane od slava, svadbi, krštenja… Daju i iz vlaseničke džamije, uglavnom meso kada je bajram“, kaže Srni Desana Perić.

Penzioner Drago G. živi sam, u podstanarskoj sobi koja je češće hladna nego topla. Ogrije se donekle u obližnjem penzionerskom klubu ili u prostorijama Narodne kuhinje, gdje dođe po obrok.

„Skoro sam počeo dolaziti ovdje. Bilo me je stid… Svaka im čast, ovakvih ljudi nema nadaleko“, hvali Drago radnike Narodne kuhinje.

Kuhinja opstaje zahvaljujući podršci dobrotvora, mada je bilo i kriznih perioda, kada je ovoj ustanovi prijetilo zatvaranje, priča Srni sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Branko Bajić.

„Svake godine se borimo i opstajemo, uz pomoć, prije svega, Skupštine opštine, koja je najveći finansijer. Imamo i pomoć dobrih ljudi, a imamo i znatnu pomoć `Merhameta` u toku godine“, navodi Bajić.

On kaže da je socijalna struktura korisnika takva da ih povremeno dolazi više ili manje, no u Narodnoj kuhinji se svakodnevno pripremi 50 obroka.

„Ima tu beskućnika, sirotinje, alkoholičara… Mislim da uspijevamo da zadovoljimo potrebe na nivou Vlasenice, što se tiče ovih ljudi.

Desi se da ih danas dođe pedeset, sutra dvadeset, trideset, jer to je takva populacija. Jedan se napio, pa nije došao, drugi se razbolio, treći otišao u bolnicu… Uglavnom, hrana se ne baca, već se podijeli“, napominje Bajić.

On naglašava da je u 2017. vlasenička Narodna kuhinja funkcionisala bez izrazitih problema i nada se da će tako biti i ove godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments