Sutra u Žepi pomen za 45 pripadnika VRS

0

U Žepi kod Han Pijeska sutra će biti služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće na Spomen-obilježje za 45 pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su prije 21 godinu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.


Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da je pogibija ovih boraca, uglavnom sa Pala, najtragičniji događaj u novijoj istoriji ove lokalne zajednice i romanijskog kraja.

„Taj događaj je tragičan za Pale, kao i cijelu Romaniju“, istakao je Parađina i dodao da je obilježavanje 4. juna tradicija i dan kada porodice poginulih, preživjeli borci, predstavnici boračkih organizacija i vlasti polažu vijence na Spomen-ploču u Žepi.

On je istakao da je ovaj datum dobio tretman regionalnog nivoa obilježavanja, jer su pozvani predstavnici vlasti i svi građani koji žele da odaju dužno poštovanje poginulim borcima.

„Uz predstavnike Srpske parvoslavne crkve i preživjele učesnike tog tragičnog događaja na dostojanstven način ćemo obaviti parastos, prislužiti svijeće i položiti cvijeće na spomen-obilježje u Žepi“, rekao je Parađina.

Borce Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske su 4.juna 1992. godine na Žepi iz zasjede napale muslimanske snage, uprkos dogovoru o mirnom prolasku.

Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani. Pripadnici takozvane Armije BiH su 12 zarobljenika zatvorili u obližnju štalu i žive zapalili.

Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog odbrambeno – oslobodilačkog rata.

Parađina je najavio da će sutra u 8.00 časova ispred spomen-ploče u Koranu na Palama za građane biti organizovan prevoz autobusima do Žepe, a u 10.00 časova na Han Pijesku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare