Sutra u Beogradu premijera dokumentarca „Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ…“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dokumentarni film „Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ…“ autora Gvozdena Šarca u produkciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/, zasnovan na svjedočenjima o stravičnom stradanju srpskih civila u selu Ledići, premijerno će biti prikazan sutra u Beogradu.

Šarac je za Srnu rekao da smatra da je izuzetno važno da i narod i javnost u Srbiji zna što više o stradanju Srba sa lijeve strane Drine, pogotovo o stradanju sarajevskih Srba, naglašavajući da je to najveća rana na duši srpskog naroda.

„Ovaj film svjedoči o velikoj pogibiji srpskog naroda i stradanju srpskih civila. Zato je izuzetno važno da naš narod u Srbiji što više spozna o tom dijelu naše prošlosti“, poručio je Šarac.

On je zahvalio ljudima iz Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji na inicijativi da ovaj film bude prikazan u Beogradu, kao i predsjedniku opštine Zvezdara koji je logističiki pomogao njegovo prikazivanje.

Premijera dokumentarnog filma „Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ…“ biće održana sutra u sali beogradske opštine Zvezdara sa početkom u 14.00 časova.

U Ledićima je 3. juna. 1992. godine počinjen stravičan zločin nad mještanima ovog sela među kojima je bilo i dijete od godinu i po.

Zločin su u večernjim časovima počinili pripadnici takozvane Armije BiH regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno tako da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru. Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Sud BiH oslobodio je prvostepeno Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu po svim tačkama optužnice koja ih tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare