Sutra svečano otvaranje „Lut festa 2017“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osamnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017“ sutra će svečano biti otvoren.

Prvog dana festivala publici će se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstaviti Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda, multimedijalnom predstavom „Bubamarac“.

„U duhu rođendanskog slavlja, Festival bi zvanično trebalo da u 18.00 časova otvore predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dobrinka Maksimović i čuveni `teatar mejker` Branislav Milićević Kockica“, rekao je danas Srni Vitomir Mitrić, direktor „Forum teatra“, koji je organizatator festivala.

Mitrić je rekao da će najznačajnija imena lutkarske umjetnosti, kroz bogat takmičarski i prateći program, kroz lutkarske spektakle, maskenbal na otvorenom, te laboratoriju lutkarstva, poslati poruku o srećnom djetinjstvu bez nasilja i granica.

„Poruka je o tome koliko je pravo prijateljstvo važno, koliko je bitno njegovanje pravih vrijednosti i borba za zdrav životni stil, jer zlo se rađa iz neznanja, siromaštva i straha“, naveo je Mitrić.

On je naglasio da je poruka „Lut festa“ i lutaka iz cijelog svijeta „da dobro srce i ljubav pobjeđuju sve strahove, zlo i nesreću“.

Tokom festivala, koji će trajati do 6. oktobra osim „Pinokija“ publici će se predstaviti „Nevid teatar“ i Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banjaluke, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin.

Na festivalu će nastupiti i Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište Tulevski“ iz Estonije, Zavod federacija LJubljana i Gledališče „Glej“ iz Slovenije, Lutkarsko pozorište „Kairo“ iz Egipta i „Otvoreni teatar“ Mostar.

Takmičarski program ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu Bonjo Lungov iz Bugarske, predsjednik žirija, i članovi Nataša Glišić i Peđa Hart iz Republike Srpske.

Predstave će ocjenjivati i dječiji žiri, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta biće održan u okviru programa pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“.

„Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga, ali i profesionalih lutkarskih umjetnika iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva, kao i sistema marioneta je izuzetno značajan festivalski segment, sa vrsnim umjetnicima iz svijeta lutkarstva kao predavačima i rukovodiocima radionica“, naglasio je direktor „Lut festa 2017“.

Mitrić kaže da je značajan segment edukativnog programa festivala i obrazovanje stručnih kadrova, te će u skladu sa tim bit održan master-klas predavanje doktora Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom „Transformacija kod improvizovane lutke“.

„Poseban festivalski program posvećen je profesoru doktoru Radoslavu Laziću, koji nas je napustio u maju ove godine. Na njegov rad o lutkarstvu u okviru programa `Omaž Radoslavu Laziću`, osvrnuće se Vojislav Vujanović, istaknuti pozorišni i likovni krititičar i publicista“, rekao je Mitrić.

On je istakao da će lutkarski bal otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala u ponedjeljak, 2. oktobra u 11.00 časova u Gradskom parku „Gavrilo Princip“.

Na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske,a sufinansijeri su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori festivala su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Kompanija „Zlatno zrno“, Restoran „Al Parko“, Stomatološka oridinacija „Dental implant“, MKF „Sanrajz“, „Avon“ i Vrtić „Mašin svijet“.

Generalni medijski pokrovitelj „Lut festa 2017“ je Radio televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Novinska agencija Republike Srpske „Srna“, Federalna novinska agencija „Fena“, „Glas Srpske“, „Blic“, „Nezavisne novine“, BHRT, BN TV, OSM, TV „Elta“ i „Alfa TV“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare