Sutra svečano otkrivanje spomenika Gavrilu Principu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Opština Istočno Novo Sarajevo spremno i sa velikom radošću dočekuje sutrašnji dan kada će u novoizgrađenom gradskom parku u Spasovdanskoj ulici svečano biti otkriven spomenik Gavrilu Principu, izjavio je danas Srni načelnik ove opštine LJubiša Ćosić.


„Nakon provedenih tenderskih procedura nalazimo se u Smederevu, gdje smo došli da preuzmemo spomenik Gavrilu Principu, čija je visina dva metra i izliven je u bronzi. Sa mnom je i autor – akademski vajar i profesor Akademije likovnih umjetnosti iz Beograda Zoran Kuzmanović, koji će u poslijepodnevnim časovima lično rukovoditi postavljanjem spomenika u gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu“, rekao je Đosić u telefonskoj izjavi Srni iz Smedereva.

On je istakao da postavljanjem spomenika Gavrilu Principu opština Istočno Novo Sarajevo i njeni žitelji žele da poruče cjelokupnoj javnosti da je ponosna na lik i djelo velikana srpske istorije, među kojima značajano mjesto svakako zauzima i Princip.

„Riječ je o čovjeku koji je bio prekretnica u borbi za slobodu srpskog, ali i ostalih naroda na prostorima BiH, i sigurno da su njegov hrabri čin atentata na autrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinada, kao i ono što je uradila organizacija `Mlada Bosna`, počeci borbe za oslobađanje srpskog naroda u BiH“, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, opština Istočno Novo Sarajevo otvaranjem gradskog parka i postavljanjem spomenika Principu želi da ostvari i pokaže vezu prošlosti i budućnosti, odnosno da istakne ponos na svijetlu istoriju Srba na ovim prostorima, ali i da trasira put ka ljepšoj budućnosti svojih stanovnika, posebno onih najmlađih.

On je potvrdio da se na sutrašnjem centralnom događaju u okviru Vidovdanskih svečanosti Istočnog Novog Sarajeva očekuje prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojše Radmanovića, članova Republičkog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, kao i drugih uglednih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Srpske i BiH, među kojima bi trebalo da bude i akademik Muhamed Filipović iz Sarajeva koji ima veoma pozitivan stav prema Principu i „Mladoj Bosni“.

Otkrivanje spomenika Gavrilu Principu i otvaranje gradskog parka predviđeno je za 11.00 časova.

Prema programu Vidovdanskih svečanosti, sutra će u Istočnom Novom Sarajevu u 19.00 časova biti otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“ i svečana Vidovdanska akademija, a potom u 20.30 časova polufinalno takmičenje guslara Republike Srpske u Centru za kulturu Istočno Novo Sarajevo.

Na Vidovdan, u subotu, 28. juna, guslari će održati finalno veče s početkom u 20.00 časova, dok je 29. juna od 18.00 časova predviđen filmski program na čijem su repertoaru filmovi „Cerska bitka“, „Golgota Srbije“ i „Marš na Drinu“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Liga sarajevskih Srba)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments