Sutra skupština povjerilaca

0

Skupština povjerilaca Radne organizacije „Famos“ Koran na Palama trebalo bi da bude održana sutra u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, potvrdio je Srni predstavnik radnika „Famosa“ Miroslav Subotić.


„Očekujemo da ćemo i mi radnici biti u prilici da učestvujemo na tom sastanku i da iznesemo svoje stavove u vezi sa očekivanom odlukom o pismu namjere Vlade Republike Srpske, odnosno preduzeća `Nikola Tesla` iz Banjaluke, koje bi trebalo da kupi „Famos“, rekao je Subotić.

Na mirnom protestu radnika „Famosa“, koji je održan 22. novembra na Palama, jedan od radnika ove firme Gorjan Brčkalo rekao je da će Skupština povjerilaca razmatrati i dalji tok vođenja stečajnog postupka, a da je krajnji cilj pokretanje proizvodnje ovog nekadašnjeg industrijskog giganta.

Tog dana u krugu fabrike okupilo se desetak radnika nezadovoljnih što Skupština povjerilaca nije održana 11. oktobra i što im se nije obratio stečajni upravnik Radoslav Bratić.

Radnici preduzeća „Famos“ Koran na Palama primili su početkom oktobra pismo namjere od Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, u kome su obaviješteni da je analizom tehničko-tehnološkog procesa utvrđeno da ova firma ima perspektivu ukoliko budu realizovani određeni koraci.

U pismu Ministarstva navodi se da bi jedan od narednih koraka trebalo da bude da Vlada Srpske za 1,5 miliona KM kupi preduzeće, s tim da bi se plaćanje od milion maraka trebalo obezbijediti u kraćem roku, a ostatak do kraja februara 2014. godine.

U Ministarstvu su istakli da je od strateškog značaja posjedovanje vlastite proizvodnje motora koji se mogu izvoziti na svjetsko tržište. Prema procjeni, prihod od proizvodnje motora bi poslije 2016. godine mogao premašiti iznos od 20 miliona KM.

Stečajni upravnik Radne organizacije „Famos“ Koran Radoslav Bratić rekao je ranije da je Vlada Republike Srpske 29. maja donijela zaključak da Javno preduzeće „Nikola Tesla“ sačini prijedlog o mogućnosti pokretanja proizvodnje i kupovine „Famosa“ na Koranu, što je ova firma i učinila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare