Sutra promocija knjige „Nova balkanizacija srpskih zemalja“

0

SOKOLAC – Na Sokocu će sutra biti promovisana knjiga „Nova balkanizacija srpskih zemalja“ autora Vinka Pandurevića iz Beograda.

„U knjizi je analiziran geopolitički položaj Balkana i Srbije i geopolitička stvarnost srpskog naroda u celini i to u kontekstu stvaranja novog kategorijalnog aparata, u oblasti geografije, političke geografije, geopolitike, međunarodnog prava, koje služi za preumljavanje i upodobljavanje novih podanika u zemljama nastalim nakon pada Berlinskog zida, raspada Jugoslavije i ekspanzije Zapada“, navodi se u obavještenju za medije.

Centralno mesto u knjizi, prema navodu autora, zauzimaju teme: „Srpski geopolitički identitet“, „Srpsko-albanski odnosi kroz prizmu prava naroda na samoopredeljenje i prava države na suverenost“, „Republika Srpska i postdejtonska BiH u svetlu sudara koncepta unitarne BiH i visokoautonomne Srpske“ i druge teme.

General u penziji Vinko Pandurević je rođen u selu Jasik kod Sokoca, odakle je nakon završene Gimnazije otišao na Vojnu akademiji kopnene vojske u Beograd.

Kao oficir JNA obavljao je odgovorne dužnosti, a kao profesionalni vojnik aktivno učestovavo u ratu koji je pratio nasilno razbijanje Jugoslavije.

U Vojsci Republike Srspke obavljao je dužnost komandanta brigade angažovane gotovo na svim ratištima u BiH, pa je kraj rata dočekao u činu pukovnika.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma obavljao je dužnost zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srspke, a u čin generala unaprijeđen 1997. i iste godine odbranio doktorsku disertaciju.

Autor je više knjiga iz oblasti sociologije vojske, vojne strategije i doktrine.

Pandurević je do sada objavio knjige „Sociologija vojske“, „Socijalna ekologija“, „Osnovi doktrine odbrane Republike Srpske“, „Nacionalni interesi kao ishodište vojne doktrine“, „Rat u BiH i paravojne formacije“, „Rat u BiH i stvaranje Vojske Republike Srpske“, „Život se brani istinom“.

Promocija počinje od 18.00 časova u Parohijskom dom Crkve Stetog proroka Ilije u organizaciji Narodne biblioteke Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare