Sutra počinje prvi Sajam knjiga

0

ANDRIĆGRAD – Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu sutra počinje prvi Sajam knjiga koji će trajati do 10. jula.
Sajam će u ponedjeljak, 27. juna, u 17.00 časova na Trgu Nikole Tesle svečano otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i počasni gost iz Urugvaja Hose Muhika.

Uz slogan „Riječi lete, knjige ostaju“, svetkovina knjige u Andrićgradu potvrdiće neprolaznu vrijednost pisane riječi, a uz savremenu domaću i svjetsku izdavačku produkciju, posjetiocima će biti predstavljen prateći program organizatora i učesnika, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

Zemlja počasni gost je Urugvaj, država koja će za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku delatnost, a ličnost koja će svakako na poseban način obilježiti manifestaciju jeste doskorašnji predsjednik Urugvaja – Hose Muhika.

Na Sajmu knjiga u Andrićgradu učestvovaće 40 izlagača na 58 izložbenih cjelina – modula, specijalno projektovanih za tu priliku. Među učesnicima su najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra SPC, Lagune, Vulkana, Geopoetike, Nove knjige i drugih.

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu, dodijeliće Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Prateći programi odvijaće se na Trgu Nikole Tesle, prostorijama Andrićevog instituta, bioskopskim salama Andrićgrada i knjižari „Ili – ili“, a biće u znaku izdavačkih i kulturnih aktuelnosti i godišnjica, svjetske i naročito srpske kulture.

Prvih dana Sajma knjiga, Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta, organizuje naučni skup posvećen književnom stvaralaštvu Petra Kočića, sa težnjom da se u trenutku kada se navršava stotinu godina od njegove smrti, nanovo vrednuje njegovo djelo.

Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno djelo i nedavno objavljene „Tri poeme“ Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman „Osama“ Vladimiru Kecmanoviću.

Ekskluzivni program je razgovor o najnovijem izdanju Andrićevog instituta, knjizi „Sećanja ćelijaša“ Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, o kojoj će, između ostalih, govoriti Hose Muhika.

U subotu, u 17.00 časova na Trgu Nikole Tesle, u organizaciji Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo biće održana promocija romana „Grad za nezbrinutu djecu“ Dragana Tepavčevića, a u 18.00 časova na štandu Zavoda predviđeno je druženje sa posjetiocima i potpisivanje knjige „Evropski izazovi“ Gorana Mutabdžije.

Posjetiocima sajma biće predstavljena i bogata izdavačka djelatnost Andrićevog instituta /Odjeljenje za istoriju, Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiku, Odjeljenje za film i Odjeljenje za politiku i medije/

Odnos književnosti i filma jedna je od centralnih sajamskih tribina, a razgovor će se voditi i o odnosu književnosti i politike.

Tribine o manje poznatim tekstovima Danila Kiša, o djelu u senci Nikolaja Timčenka, o prevodima između želja i stvarnosti, o romanu „Grad za nezbrinutu djecu“…

Sagovornici na sajamskim tribinama biće istaknuti savremeni autori Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković.

Programom su predviđene i sajamske izložbe, među kojima je izložba slika Miloša Šobajića u Galeriji „Petar Lubarda“, „Kultura, književnost i film Urugvaja“ u Andrićevom institutu, kao i izložbe na otvorenom prostoru Andrićgrada – „Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umjetnička fotografija“, izložba Arhiva Srbije, autora Aleksandar Radoš, „Kaligrafija“, izložba ćiriličnih fontova u keramici, autora Mišela Vukajlovića.

Prvi sajam knjiga u Andrićgradu podržalo je Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organizator manifestacije je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom.

Sajam je otvoren za posjetice radnim danima od 12.00 do 22.00 časa, vikendom od 10.00 do 22.00, a ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare