Počinje „Ogledalo epskog stvaralaštva“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Manifestacija „Ogledalo epskog stvaralaštva“, pod motom „Žene, junaci epskih pjesama“, biće održana od danas do subote, 24. oktobra, u Kulturnom centru Istočnom Novom Sarajevu u organizaciji Guslarskog društva „Filip Višnjić“.

Vitomir Arsenić, sekretar Guslarskog društva „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajava, rekao je danas Srni da će centralni program ove manifestacije biti održan danas, sa početkom u 19.00 časova, kada će biti izveden muzičko-scenski prikaz „Žene, junaci epskih pjesama“.

Prema njegovim riječima, ova manifestacija prvenstveno ima za cilj očuvanje kulturne baštine, epske poezije i gusala.

„U plejadi muških likova, koji pršte od junaštva i snage, a ponekad i od surovosti, ponosno se uzdižu ženski likovi naše narodne epike. Ženski likovi naše usmene baštine nisu učestali kao muški, što ne znači da su i manje važni. Naprotiv, u pojedinim pesmama nosioci su najviših etičkih normi. Većina naših epskih junakinja poseduje najvrednije ljudske kvalitete – od dobrote i požrtvovanosti, pa sve do hrabrosti i mudrosti“, naglasio je Arsenić.

Arsenić je precizirao da u programu učestvuju guslari Boro Lakić, Nemanja Timotija, Nikola Matović i on, kao i pojci srednje muzičke škole Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Tamara Mitrović, Milica Kovačević, Teodora Arsenić i Ana Kovačević.

Koncept i scensku postavku uradio je režiser Vitomir Mitrić, koji je rekao da se u ovom scenskom izvođenju kroz kosovski i pokosovski ciklus pokazuje stvarni značaj junakinja i njihova pozicija u epskom sistemu.

„Epski koncept najčešće odražava realnu poziciju žene i okvire u kojima se stvaraju izuzetni, veliki i savremeni likovi epskih junakinja“, izjavio je Mitrić Srni.

On je istakao da je poetika srpskog pjesništva, kao i istorija, a porodični i mitski tipovi junakinja – majke, ljube, kćerke, djevojke i vile, sagledavaju se kao raznovrsni tipovi koji otkrivaju pravila tradicionalne kulture.

„Upravo zbog toga, a i zbog znanja, mudrosti, moći i hrabrosti koja pripada ženi, jeste i najjača odbrana smisla njenih riječi i refleks pravila koje je narodni pjevač povjerio ženskim likovima“, rekao je Mitrić.

Zbog ograničenog broja gledalaca radi poštovanja propisanih epidemioloških mjera i preporuka, scenski prikaz biće snimljen i emitovan na internet televiziji „LJudi govore“, koju će realizovati Nedeljko Žugić.

Na realizaciji i pripremi projekta su radili i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Peđa Hart i Nemanja Puhalo.

Tehničku realizaciju projekta realizovaće Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Arsenić je najavio da će u petak, 23. oktobra, sa početkom od 11.00 časova u amfiteatru „Beli Vuk“ na Tvrdimićima biti održana tribina „Epski deseterac – istorija koja se pjeva“, na kojoj će govoriti profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević i Dušan Pejić, a epske pjesme će izvoditi guslari Srđan Trifković, Neđeljko Crnjak, Boro Lakić, Nemanja Timotija i Vitomir Arsenić.

„Ovo je tradicionalna manifestacija koju organizuje Guslarsko društvo `Filip Višnjić` Istočno Sarajevo dvanaestu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, a ove godine je manifestacija podržana i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu“, naveo je Arsenić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare