Sutra počinje festival lutkarskih pozorišta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ počinje sutra u Istočnom Novom Sarajevu koji će trajati do 2. oktobra.

Festival počinje lutkarskim spektaklom „Pirinska folklorna magija“ u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Lutkarstvo za 21. vijek“.

Festivalski program će ove godine biti održan u nešto drugačijem obliku. Publika će imati priliku da pogleda pet predstava koje će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Igor Bojović, predsjednik UNIMA centra Srbije-dramski pisac, dramaturg i scenarista, Mladen Janković, muzički pedagog i Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Pokrovitelj 21. „Lut festa“ je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

„Ovogodišnji festival održava se u teškim okolnostima za sve, posebno za kulturu i umjetnost. Zahvaljujući velikom angažovanju organizatora festivala `Forum teatra` i festivalskog tima, na čelu sa predsednikom organizacionog odbora LJubišom Ćosićem i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, uspjeli smo da održimo kontinuitet i organizaciono se izborimo sa svim poteškoćama koje su bile pred nama“, ističu organizatori.

U pratećem programu festivala biće održana kreativna lutkarska radionica „Lutka je glumac“ koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, onlajn masterklas predavanje „Lutkarstvo u vrijeme korone“ profesora Konstantina Karakostova, promocija knjige „Šta su lutke?“ pjesnikinje Evite Bojkovac, u izdanju „Forum teatra“i „Art scene“ Banjaluka, kao i posebni turistički programi za goste festivala, koji se realizuju u saradnji sa Olimpijskim centrom „Jahorina“.

U okviru pratećeg programa festivala, s ciljem decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti, u Zvorniku će biti odigrana predstava „Kuku Todore“ Dečijeg pozorišta Subotica.

Prijedlog predsjednika Organizacionog odbora festivala LJubiše Ćosića, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, je da ulaz na sve festivalske programe bude besplatan.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena Igoru Bojoviću za sveukupno stvaralaštvo na razvoju, afirmaciji i unapređenju lutkarstva.

Festival, koji će biti održan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a sponzori su Turistička organizacija „Jahorina“, „Olimpijski centar Jahorina“ i grad Zvornik.

Sufinansira ga Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Medijski pokrovitelji festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA. Medijski prijatelji festivala su Novinska agencija „Fena“, Elta TV, BNTV, BHRT, OSM TV, IS Radio, te portali „Katera info“ i „Princip njuz“, dok je za marketing festivala zadužena firma „Turuntaš“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare