Sutra obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca

0

VIŠEGRAD – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Republike Srpske u Višegradu će sutra biti obilježeno 214 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske.

Sutrašnjem obilježavanju prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, najavljeno je iz BORS-a.

U 10.30 časova u Manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim srpskim ustanicima, u 12.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu, a nakon toga obraćanje zvaničnika.

U okviru programa obilježavanja učestvovaće orkestar policije i novi gardisti koji su učestvovali na paradi povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su BORS i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments