Sutra obilježavanje krsne slave

0

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama sutra će, povodom slave opštinske Boračke organizacije – Mitrovdana, biti služen parastos poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom će na centralni spomenik biti položeni vijenci.
Parastos će biti služen u 10.30 časova, a u 11.15 časova planirano je polaganje vijenaca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da je slava prilika da se sjete boraca Vojske Republike Srpske koji su za stvaranje Srpske dali živote.

On je istakao da Boračka organizacija permanentno upozorava i traži kvalitetnija i efikasnija rješenja za najkompleksnije pitanje – zapošljavanje boračkih kategorija, prije svega, djece porodica poginulih boraca.

„Ovo je prilika da se sjetimo i obaveza društva i vlasti da se još neka kompleksna pitanja koja do sada nisu riješena, konačno riješe“, rekao je Parađina.

On je podsjetio da Boračka organizacija ima istorijsku ulogu u stvaranju Republike Srpske i da nikada neće odustati od nastojanja da se isprave nepravde i greške učinjene najugroženijim boračkim kategorijama.

Parađina je napomenuo da Boračka organizacija već dvije godine intenzivno radi na rekonstrukciji i nadogradnji spomenika, jer materijali od kojeg je napravljen nisu odgovarali klimi.

On je naveo da su morali da prave nove zahvate da bi ugradili fleksibilne i postojane materijale, te da je do sada završeno nekoliko etapa.

„Centralnu figuru obložili smo granitom, uradili postolje, mozaik grbova Nemanjića, te pokrenuli postupak o podizanju osam ploča na platou sa ispisanim imenima više od 500 poginulih boraca“, rekao je Parađina.

On je objasnio da će na ovim pločama, osim imena poginulih boraca sa Pala, biti i imena boraca koji su formacijski bili u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa ili nekim drugim jedinicama, a čije porodice poslije rata žive na Palama i tu ostvaruju svoje zakonsko pravo.

Lomljenje slavskog kolača i slavski ručak planirani su za 12.00 časova u pansionu „Tihe noći“ u prisustvu brojnih gostiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare