Sutra nova svjedočenja o stradanju zarobljenih Srba sa Trovrha

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje četvorici bivših pripadnika takozvane Armije BiH, optuženim za ubistva goraždanskih Srba zarobljenih na releju Trovrh 1992. godine.
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelja za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Na ročištu održanom 17. septembra, svjedok Tužilaštva Mesud Kumro potvrdio je da je u svom dnevnom izvještaju naveo da su među vojnicima kojima je predao zarobljene Srbe sa Trovrha bila i četvorica optuženih za ubistvo zarobljenika, zbog čega se u Okružnom sudu vodi postupak protiv njih.

Kumro, koji je u tom periodu bio komandir Saobraćajne policije u goraždanskoj policijskoj stanici, rekao je da ne zna kada su zarobljeni sa Trovrha dovedeni i da nije znao o kome je bilo riječ.

„Kasnije sam u prolazu čuo da su vojnici. Bili su zaključani, a ključeve su čuvali dežurni policajci“, izjavio je Kumro.

On je ispričao da mu je dežurni policajac telefonom javio da su neki vojnici, bez pisane naredbe i ovlaštenja, došli po ljude sa Trovrha.

Pošto je rekao da se bez naredbe niko ne može izvoditi iz policijske stanice, Kumro je naveo da je dežurni policajac nešto kasnije utvrdio da je vojna komanda naredila preuzimanje zatvorenika.

On je naglasio da policija nije trebalo da ima bilo kakve veze sa ovim licima jer ih je vojska zarobila vojska, a dovela ih je u Policijsku stanicu jer nije imala gdje drugo.

Kumro je dodao da ne zna koliko su dugo Srbi sa Trovrha bili zatvoreni i gdje su odvedeni.

Na prethodnom ročištu pročitan je i iskaz preminulog svjedoka bivšeg inspektora za opšti kriminalitet u SJB Goražde Samira DŽebe, koji je dao Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

„Saznao sam da su tu zatvorena lica sa Trovrha, koja su poslije odvedena. Čuo sam da je Klačar izvršio samoubistvo u `Silosu`, a sve informacije imali su pripadnici vojne bezbjednosti koji su ih tamo ispitivali. SJB sa tim nije imala ništa“, navodi se u DŽebinom iskazu.

U izjavi je naveo kako je čuo da je dovođenje zarobljenih Srba sa Trovrha bilo evidentirano, ali da je neko tu stranicu iscijepao.

Tužilac Tarik Crnkić za sutra je najavio saslušanje još tri svjedoka.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare