Sutra nastavak suđenja za ubistvo Srba sa Trovrha

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH za ubistva srpskih zarobljenika sa brda Trovrh kod Goražda 1992. godine, a okružni tužilac Tarik Crnkić najavio je ispitivanje dva svjedoka.
Za učešće u ubistvima osam srpskih ratnih zarobljenika Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju.

Na brdu Trovrh kod Goražda u avgustu 1992. godine zarobljeni su Boško i Đoko Lasica, NJegoš Ćeho, Kojo Vuković, Branislav i Budimir Todorović, Tioslav Radović i Ratomir Klačar, a potom su odvedeni u goraždansku policijsku stanicu gdje su ubijeni.

Na ročištu 10. decembra svjedok Tužilaštva Dušanka Pljevančić, koja je sa mještanima sela Bućje bila pritvorena u Policijskoj stanici u Goraždu, potvrdila je da su Srbi sa Trovrha noću bili premlaćivani.

Osamdesetogodišnja starica rekla je da su zarobljenici sa Trovrha dovedeni u Policijsku stanicu mjesec dana nakon zatvaranja mještana sela Bućje, koje su pripadnici takozvane Armije BiH priveli sa Trebeškog brda i zatvorili u ćelije.

„Sa mnom je bilo zatvoreno desetak ljudi, među kojima je bio i moj sin. Neki su gledali kroz špijunku na vratima i čula sam kada su rekli da vide Todorovića, Lasice i Radovića koje su izvodili napolje. Nikada se nismo susretali jer nas nisu izvodili u isto vrijeme“, navela je Pljevančićeva.

Pljevančićeva je navela i da su zarobljeni Srbi sa Trovrha nakon sedam ili osam dana „jednu noć nestali“, nakon čega su nju i njenu jetrvu poslali da očiste ćeliju u kojoj su bili. Tu su vidjele krvave žice kojim su zatvorenici bili vezani.

„Stražari su nam kasnije rekli da su ti ljudi otišli u njihovu vojsku i ubjeđivali nas da se i mi, kao oni sa Trovrha, sa njima borimo“, ispričala je Pljevančićeva.

Tužilac je u nastavku suđenja pročitao izjave preminulog svjedoka Muje Ćelje, koje je tokom istrage dao 11. decembra 2012. godine Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i 6. marta 2013. Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Ćeljo je, između ostalog, rekao da je u noći između 17. i 18. septembra 1992. godine čuo rafalno pucanje sa Lađeve stijene, što mu je bilo čudno jer je to područje bilo oslobođeno.

„Nakon 15 minuta vidio sam `tamić` koji je bio oklopljen kako se vraća u Kopače. Poslije dva dana čuo sam djecu kako viču `narode, dođite da vidite četnike koji su pobijeni kod Lađeve stijene`. Ja nisam otišao da to vidim“, navedeno je u Ćeljinoj izjavi.

Početak sutrašnjeg ročišta zakazan je u 14.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare