Sutra akademija povodom 500 godina Goraždanske štamparije

0

NOVO GORAŽDE – U Novom Goraždu sutra će biti održana duhovna akademija povodom obilježavanja 500 godina Goraždanske štamparije.

Organizatori akademije, koja će početi u 20.00 časova, jesu Mitropolija dabrobosanska i opština Novo Goražde, uz pomoć Vlade Republike Srpske.

U opštini Novo Goražde kažu da će besjednici na svečanoj akademiji biti NJegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković i predstavnici Vlade Srpske.

Svečanosti će prisustvovati i akademik Matija Bećković, režiser Emir Kusturica i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić.

U programu akademije, između ostalih, učestvovaće Srpsko prosvjetno društvo „Sloga“ iz Sarajeva, vokalni ansambl Mitropolije dabrobosanske „Isidor Bajić“ i braća Teofilović.

Duhovnoj akademiji će prethoditi večernje služenje u Hramu Svetog Georgija sa početkom u 19.00 časova.

Prije pet vijekova, od 1519. godine, u crkvi koju je podigao Herceg Stefan Vukčić Kosača 1446. godine u Donjoj Sopotnici kod Goražda, počela je sa radom štamparija Božidara LJubavića Goraždanina i njegovih sinova Đurađa i Teodora.

Bila je to prva ćirilična štamparija na prostoru današnje BiH i druga na Balkanu.

Štamparija je u Donjoj Sopotnici radila od 1519. do 1523. godine i u tom periodu objavljene su tri knjige bogoslužbenog karaktera: Liturgija /Služabnik/ 1519, Psaltir sa posledovanjem 1521. godine i Molitvenik /Trebnik/ 1523. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare