Stvaranje osposobljenog energetskog menadžmenta

0

ZVORNIK – U Zvorniku počinje realizacija druge faze projekta „Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH“, kojim je predviđeno osposobljavanje tima za bavljenje problemom energetske efikasnosti u ovoj opštini.

Druga faza podrazumijeva i formiranje jedinice odgovorne za upravljanje energijom što je, prema riječima načelnika opštine Zorana Stevanovića, dobar put ka stvaranju osposobljenog energetskog menadžmenta u funkciji održivog energetskog razvoja.

„To je jedan od dugoročnih ciljeva opštine definisan u Strategiji integrisanog razvoja“, rekao je Stevanović.

Uslovi za ulazak u drugu fazu pojavili su se nakon što su Stevanović i vođa tima NJemačkog društva za internacionalnu saradnju „GIZ“ Brian Širse potpisali Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH“.

Širse kaže da zna da opština Zvornik ima veliki potencijal i da je veoma sretan što će saradnja sa GIZ-om biti nastavljena u naredne tri godine.

Osvrnuvši se na dosadašnji trogodišnju saradnju, Širse je rekao da je opština Zvornik tokom tog perioda potpisala sporazum gradonačelnika evropskih gradova kojim se lokalne zajednice u Evropi animiraju da preuzmu obaveze radi smanjenja emisije štetnih gasova i smanjenja klimatskih promjena.

Širse je istakao da je opština Zvornik izradila Akcioni plan energetski održivog razvoja /SEAP/ koji daje smjernice kako smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine, saopšteno je danas iz kabineta zvorničkog načelnika.

„U Zvorniku je potom otvorena Kancelarija za energetsku efikasnost i opštinska vlast je polako počela da provodi mjere definisane u SEAP-u“, istakao je Širse.

U okviru druge faze biće organizovano i osposobljavanje trenera koji će svoje znanje prenositi ostalim opštinama koje nisu uključene u projekat „Konsultacije za energetsku efikasnost u BiH“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare