Studenti iz Niša posjetili Mali Zejtinlik na Sokocu

1

SOKOLAC – Grupa od 70 studenata i pet profesora Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta iz Niša položila je danas vijenac poginulima kod centralnog krsta Srpskog vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik na Sokocu, gdje su došli u okviru stručne ekskurzije kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, domaćin studentske posjete istorijskim mjestima stradanja na ovom području, izrazio je zadovoljstvo što su studenti iz Niša sa svojim profesorima imali priliku da vide Mali Zejtinlik.

On je rekao novinarima na Sokocu da je na ovom mjestu sahranjeno gotovo 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, čije posmrtne ostatke su njihovi najbliži prenijeli na Sokolac u velikom egzodusu sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mastilović je naveo da je sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Nišu došao na ideju o ovoj posjeti znajući da kultura sjećanja kod Srba ima dva velika nedostatka – neznanje i  međusobno nepoznavanje.

„Iz toga je proistekla ideja o ovakvim posjetama studenata Srpskoj i Srbiji, za koje vjerujemo da će postati tradicionalne. Osjeti se velika smetnja tim integrativnim procesima srpskog nacionalnog korpusa, barem na tom duhovnom i kulturnom planu“, rekao je dekan.

On je naglasio da djeca iz južnih srpskih krajeva trebaju da saznaju nešto više o istoriji Srba na ovim prostorima i da se upoznaju sa studentima u Istočnom Sarajevu, te dodao da će biti organizovane i posjete Filozofskom fakultetu u Nišu.

Docent doktor Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta u Nišu izjavio je novinarima da je ovo prva posjeta studenata opštini Sokolac i Malom Zejtinliku i da ranije nisu imali priliku da dođu na brojna srpska stratišta širom Republike Srpske.

On je istakao da već nekoliko godina postoji ozbiljna saradnja između filozofskih fakulteta u Nišu i Istočnom Sarajevu koja se, osim na naučnom nivou, zasniva i na njegovanju kulture sjećanja.

„Nema nijednog pedlja srpske zemlje koji nije natopljen srpskom krvlju. Upravo je Mali Zejtinlik primer žrtve za slobodu i za odbranu svoga naroda“, naveo je Antić.

On je rekao da ova posjeta više od 70 studenata istorije i raznih drugih studijskih programa sa Filozofskog fakulteta u Nišu svjedoči da se mladi ne odriču svojih predaka, onoga što su njihovi preci učinili i žrtve koje su podnijeli da bi oni danas živjeli u slobodi.

„Ključ srpskih nacionalnih integracija je u povezivanju mladih ljudi, studenata iz Niša sa studentima iz Istočnog Sarajeva, iz Banjaluke sa studentima iz Novog Sada, jer nama niko ne brani da se ujedinjujemo na planu kulture, prosvete, ekonomije i privrede. Mislim da je to put kojim srpski narod treba da ide u budućnosti“, poručio je Antić.

Martin Dimitrijević, student Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta iz Niša, izrazio je zadovoljstvo što se danas poklonio sjenima srpskih boraca na Malom Zejtinliku.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozdravio je studente iz Niša na Malom Zejtinliku i govorio im o razlozima nastanka ovog vojničkog spomen-groblja.

Prije posjete Srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu studenti su posjetili Stari Brod na Drini, mjesto na kojem su ustaše ubile 6.000 srpskih civila u Drugom svjetskom ratu.

Ova grupa sutra nastavlja put pravcem Sarajevo-Mostar-Žitomislić-Prebilovci-hercegovačke jame-Trebinje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka čast na saradnji ova dva bratska univerziteta, sve pohvale na anagažmanu profesora Mastilovića. Istorije nema bez kulture sjećanja na žrtve stradalničkog Srpskog naroda.