Strip iz perspektive Peđe Slavnog

0

Iza strip pseudonima Peđa Slavni krije se lik našeg sugrađanina Predraga Ikonića. Diplomirani inžinjer mašinstva, ljubav prema stripu otrkio je u ranom djetinjstvu. Sa četiri godine, već je čitao edicije stripova koje je posuđivao od rođaka. Strip je pratio njegovo odrastanje, ali i danas predstavlja bitan dio njegovog života.

“Nakon prvog pročitanog stripa, automatski sam bio začaran tim fantastičnim svijetom stripa i mašte. Odmah sam krenuo sa crtanjem istih. U početku sam precrtavao tuđe junake, ali vrlo brzo sam počeo stvarati svoje stripove. Znao sam da iscrtam školske sveske svojih sestara i rođaka pa su oni kasnije imali problema u školi. Ta ljubav na prvi pogled nikad nije prestala. Bude perioda kada je jača ili slabija, ali nikad ne prestaje”, kaže Predrag.

Deveta umjetnost je dosta zanemarena kod nas. Čak i u vrijeme kada su stripovi bili popularniji, nije se moglo živjeti od crtanja stripova. U svijetu je sasvim drugačija situacija. Jedini način zarade crtanjem stripova je kada to činite najamnički za izdavače iz Amerike, Belgije, Francuske. “Kao prvo, potrebno je dosta rada da bi se dostigao određeni kvalitet, nakon toga kontakt sa nekim menadžerom. Sa dosta strpljenja i sreće može se doći do zaključenja nekog ugovora. Tek onda se može živjeti ovdje, a crtati za inostranstvo, jer se to da lijepo unovčiti”, navodi Ikonić.

Mladi ljudi nisu toliko zainteresovani za stripove. Kada vidi da djeca  kupuju “Zagora” ili “Spajdermena”, Predrag se uvijek obraduje. “Ja sam raspoložen pomoći bilo kome od tih mlađih stripaša, ukoliko su zainteresovani da uđu u svijet stripa. Postoji par njih s’ koji sam u kontaktu, a najaktivniji i najperspektivniji je Filip Pandurević iz Sokoca. Stripovi danas opstaju zahvaljujući generacijama ’60. i ’70. godišta, mladih čitalace je malo.”

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/parabellum/] width=[205] height=[200] title=[Parabellum] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb205_] thumb_cache_dir=[thumbs205] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Predrag je jedan od osnivača i članova Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”. Ovo udruženje se bavi popularizacijom i promovisanjem stripova u Republici Srpskoj, produkcijom, izdavalaštvom, organizovanjem radionica i škola na temu stripa, i promovisanjem autora istih. “Posljednjih pet – šest godina šačica  entuzijasta iz cijele Srpske krenula je sa mrtve tačke. Milorad Vicanović Maza, Zoran Pejić, Stanko Gojić, Radovan Subić, Dejan Šijuk, Goran Dujaković Feniks, Duško Vučković i ja povremeno smo se sastajali i nakon nekoliko mjeseci pripreme, smo i zvanično registrovali udruženje. Priključili su nam se i drugi povremeni ili aktivni strip autori ili fanovi. Kao logičan slijed situacije nastao je strip magazin “Parabellum”, a prvi broj je izašao u aprilu 2011. godine. Prezentacije su održane u Palama, Banja Luci, Laktašima. Prvi broj je veoma dobro propraćen u medijima. Autori su ustupili svoje radove bez ikakvog honorara. Drugi broj je izašao u oktobru 2011. godine, uz pomoć prijatelja i sponzora, ali nije prezentovan na ovim prostorima. Treći broj treba uskoro da izađe, i to na 252 stranice, obimniji i bolji od svojih prethodnika”, naglašava Predrag.

Peđa Slavni i danas crta stripove, mada manje nego prije zbog angažmana na pripremi “Parabelluma”. Ideja ima dosta, potrebna je realizacija. Uglavnom radi stripove sa savremenim temama i neočekivanim završecima, prožetim humorom. Izlagao je radove na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu, i na izložbama u Šapcu, Laktašima, Banja Luci, Sarajevu i drugim gradovima. U Palama je organizovao “Prvu izložbu stripa Srpska” 2006. godine, uz pomoć i podršku još pet autora. Ova izložba je kasnije prenijeta u Laktaše i Leskovac. U avgustu ove godine organizovana je izložba Udrženja stripskih umjetnika Srbije, na kojoj izlažu i autori iz Srpske.


Strip junaci Republike Srpske

Ukoliko imate internet i novac, lako možete doći do primjeraka i starijih stripova. Predragova kolekcija je dosta oskrnavljena zbog ratnih dešavanja, mada nije rijetkost da pokloni poneki primjerak mlađim zaljubljenicima u ovu umjetnost.

Ovaj umjetnik planira da ostane u svijetu stripa, kako crtanjem stripova, tako i uređivanjem strip časopisa. “Znam da ću u narednim godinama onoliko koliko to vrijeme bude dozvoljavalo biti uključen u dešavanja oko “Devete dimenzije” i “Parabelluma”, ali bih najviše volio da završim započete stripove i da nacrtam neke koji mi se “vrte” u glavi godinama”, zaključuje Predrag.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments