Strategija razvoja energetike strateški dokument

0

Strategija razvoja energetike Republike Srpske /RS/ predstavlja jedan od ključnih strateških dokumenata, a posebno je značajna za razvoj energetike u narednih 20 godina, jer je planirana za period do 2030. godine. Pomoćnik ministra za elektroenergetski sektor u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić izjavio je Srni na Palama nakon javne rasprave o Nacrtu strategije razvoja energetike u RS da ova strategija predstavlja skup ciljeva i mjera za implementaciju politike Vlade u energetskom sektoru. „Strategija je definisana obavezama iz energetske politike Vlade RS, koje je usvojila Narodna skupština 2008. godine, s osnovnim ciljem da se za potrebe potrošača u RS svih vidova energije obezbijedi uredno i kvalitetno snabdijevanje i da se, zahvaljujući prirodnim resursima – od hidro potencijala do fosilnih goriva i ostalih vidova, ti potencijali maksimalno iskoriste s ciljem sveopšteg privrednog razvoja RS“, rekao je Glamočić.

On je naglasio da je u toku izrada strategije razvoja RS, u kojoj su definisani prioriteti, a među prvima je sektor energetike koji po svim projekcijama treba da bude nosilac i ostalih privrednih aktivnosti u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, izgradnja energetskih objekata planirana je na taj način da angažuje što veći broj proizvodnih preduzeća iz svih djelatnosti, kako bi se započeo novi investicioni ciklus u RS.

Pomoćnik ministra je istakao da je na javnim raspravama u Trebinju i u Palama najviše primjedbi bilo u vezi sa korišćenjem hidropotencijala na slivu rijeke Trebišnjice, te na rješenja o kvalitetnijem korišćenju resursa kada je riječ o fosilnim gorivima.

„Svi subjekti izražavaju zainteresovanost za aktivno učešće i počinjanje novog investicionog ciklusa, odnosno gradnje novih energetskih objekata“, rekao je Glamočić.

On je dodao da u posljednjih 25 godina na prostorima RS nije urađen nijedan proizvodni subjekat u oblasti energetike, istakavši da je činjenica da je zaista neophodno u narednom periodu preduzeti niz aktivnosti kako bi ciljevi u vezi sa ovom strategijom bili realizovani što prije.

Glamočić je rekao da će, nakon javnih rasprava, resorno ministarstvo sa konsultantima detaljno analizirati sve sugestije i primjedbe, ugraditi ih u dokument koji će razmatrati Vlada i uputiti ga u Narodnu skupštinu RS, koja bi trebalo da ga usvoji u julu.

Javne rasprave koje se organizuju u saradnji sa regionalnim privrednim komorama, biće održane 28. maja u Bijeljini, 2. juna u Doboju i, završna, 4. juna u Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare