Stranke uvoze birače

0

ŠEKOVIĆI – Prema posljednjim podacima, u biračke spiskove u Šekovićima upisano je 7.139 birača, ali kako stvari stoje taj broj će se vrlo brzo uvećati za 200, pa čak i više.

Ovo ističu u šekovićkoj Opštinskoj izbornoj komisiji, ilustrujući to podatkom da svakodnevno u grad dođe između 10 i 20 lica, koja podižu lokalna lična dokumenta i registruju se za glasanje.

– To su ljudi koji odavno žive u Srbiji, a porijeklom su iz Šekovića. Oni vade nova lična dokumenta i biće, svakako, novi birači u ovoj izbornoj jedinici – kaže sekretar OIK Cvijetin Pavlović.

Pavlović izbjegava da potvrdi, ali i ne demantuje da su novopečeni biraču tu na nagovor, a mnogi će reći, i u aranžmani šekovićkih političkih stranaka i lokalnih lidera, koji ovih dana temeljito pretresaju matične knjige, prikupljaju adrese i odašilju pozive “braći u svijetu” da im pomognu u izbornoj bici.

Još veća “gužva” je u procesu prijavljivanja birača za glasanje poštom, koji se završava sutra.

Na ranijim izborima takvih je, najviše, bilo do 150 ili koji birač više, no za oktobarske izbore, procjenjuju u OIK, taj broj biće najmanje utrostručen.

Problem prijavljivanja za ovaj način glasanja je taj što se radi o Šekovljanima rasutim po svijetu, od Crne Gore, Njemačke, skandinavskih zemalja, do Rusije i prekookeanskih država, no taj vid prijavljivanja ima i svoje prednosti.

Dovoljno je, naime, da birač na privremenom radu u Rusiji, u kojoj postoji prava mala kolonija Šekovljana, pošalje kopiju lične karte ili pasoša nekome u Šekovićima, ovaj uredno popuni predviđeni obrazac i pošalje ga Centralnoj izbornoj komisiji.

Taj “neko” najčešće su stranke koje su se pobrinule da dođu do najudaljenijeg Šekovljanina, animiraju ga za kako bi osvojili njegov glas na predstojećim lokalnim izborima.

– Svi politički subjekti koji će učestvovati na lokalnim izborima maksimalno su se angažovali da privuku i registruju što više birača, tako da što se tiče izlaznosti mislim da će ovi izbori pobiti sve dosadašnje rekorde, bar kada su Šekovići u pitanju – tvrdi Pavlović.
Stranke

U lokalnim stranačkim štabovima o ovoj temi nisu htjeli da govore. Ćute i rade, s ciljem da obezbijede što više pristalica, koje će uključiti u glasačku mašineriju, kada za to dođe vrijeme.

(www.palelive.com / Glas srpske)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments