Štrajk upozorenja komunalnih radnika

0

FOČA – Radnici Komunalnog preduzeća „Komunalac“ iz Foče danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja sa kojeg su zatražili redovnu uplatu doprinosa, te isplatu plata i ostalih primanja zagarantovanih zakonom.

Radnici tvrde da im doprinosi mjesecima nisu uplaćeni, zbog čega ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, te da im trenutno kasne dvije plate koje su ionako male, a kod više radnika niže su i od zakonskog minimuma od 375 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije u „Komunalcu“ Dejan Blagojević najavio je mogućnost generalnog štrajka i obustave rada, u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu uvaženi.

„LJudi rade u otežanim uslovima, a imaju plate i do 50 KM ispod zakonskog minimuma. Tražimo od direktora, Nadzornog odbora i opštine da riješe ove probleme, jer ako se sada ne riješe biće mnogo veći“, upozorio je Blagojević.

Radnici dodaju i da im je topli obrok umanjen i neredovan, i da regres nikako ne primaju, poručivši da će tražiti transparentnost podataka o prihodima i rashodima, te o potraživanjima i dugovanjima ovog preduzeća, kako bi se utvrdilo gdje se novac troši.

Direktor „Komunalca“ Miloš Lazović danas je bio na službenom putu, a u telefonskom razgovoru poručio je da će se oglasiti u ponedjeljak, 14. jula.

U opštini, koja je većinski vlasnik preduzeća, kažu da su upoznati o zahtjevima radnika i o problemima u „Komunalcu“, te da su predložili niz mjera kako bi bila povećana njegova likvidnost.

Zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović ističe da bi smanjenjem troškova i povećanjem stepena naplate usluga trebalo obezbijediti realna sredstva za isplatu zaostalih primanja radnika.

„Tražićemo od menadžmenta da svoje poslove blagovremeno i kvalitetnije izvršava kako bismo prevazišli probleme“, rekla je Srndovićeva.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare