Стојичић: Споразум у области образовања, науке и културе основ за дугорочну сарадњу

0

БАЊАЛУКА – Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас да трилатерални споразум о сарадњи у области образовања, науке и културе са Руском Федерацијом представља основу за дугорочну сарадњу.

Стојичићева је након састанка у Бањалуци са Константином Подрезовим, ректором Туљског државног педагошког универзитета „Лав Толстој“, истакла да ће се настојати извући обострана корист када је ријеч о образовању и промоцији науке и културе у Српској.

Она је подсјетила да је Влада Српске дала сагласност за потписивање трилатералног споразума у области образовања, науке и културе са Руском Федерацијом.

„У наредном периоду слиједи похађање курсева руског језика у основним и средњим школама Републике Српске, и то је један од пројеката који су нам понудили са Туљског универзитета и веома смо им захвални на томе“, рекла је Стојичићева новинарима поводом ступања на снагу трилатералног споразума.

Према њеним ријечима, анкетирање у Српској је показало да постоји велико интересовање ученика и наставника за учење руског језика.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир изразио је захвалност ректору Подрезову за подршку пројекту отварања Центра за учење руског језика у Источном Сарајеву.

„Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање и Министарство просвјете и културе Српске дају свој максимум да се руски језик врати на оно мјесто које треба да има, јер је технички језик истине“, нагласио је Будимир.

Он је оцијенио да је језик ментални код сваког народа, те да је трилатерални споразум у области образовања, науке и културе са Руском Федерацијом важан за будућност Републике Српске.

Ректор Туљског државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Русије Константин Подрезов нагласио је да руски и српски народ веже заједничка историја, те истакао да ће се уложити додатни напори како би се подржале иницијативе у области образовања и науке у Српској, а на добробит народа.

Он каже да трилатерални споразум представља реализацију сарадње у пуном капацитету са ресорним министарствима Републике Српске у сфери културе, образовања и науке.

„Ради се о развоју предавања руског језика на територији Републике Српске и реализацији културних и образовних пројеката са Руском Федерацијом“, додао је Подрезов, те изразио захвалност за сарадњу са ресорним министарствима у Влади Српске.

Савјетник у Амбасади Русије за културну, научну и образовну сарадњу Јуриј Пичугин рекао је да ова амбасада подржава развој културне, образовне, научне и спортске сарадње у школама и на универзитетима између Русије и Републике Српске.

Пичугин каже да Центар за учење руског језика је пројекат који служи као подршка за реализацију пројеката и контакте на свим нивоима, односно упознавање и размјену искустава између универзитета у Српској и Руској Федерацији.

„Све више студената из Русије долази у Републику Српску и све више центара српског језика и културе се отвара на нашим универзитетима“, рекао је Пичугин.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare