Stipendije za najbolje studente u RS

0
Ukupno 110 studenata prvog ciklusa na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i u inostranstvu u školskoj 2009/2010. godini dobiće stipendije Fondacije „Dr Milan Jelić“, potvrdila je danas direktorica ove fondacije Tanja Đaković. Od ukupnog broja stipendija, 75 se odnosi na studente koji studiraju u RS, odnosno BiH, a 35 ide za studenate koji se školuju na fakultetima u inostranstvu. Opšti uslov konkursa je prosječna ocjena koja za domaćeg studenta treba da iznosi devet i više, a za studenta u inostranstvu 9,5 i više. Kriteriji za dobijanje stipendija, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Vinko Bogdan, su dosta visoki, budući da je cilj da se pomogne najboljim akademcima. Ove godine Fondacija „Dr Milan Jelić“ dodijeliće 15 stipendija studentima inženjerstva i tehnologije, 14 stipendija studentima prirodnih nauka, 13 će dobiti oni koji studiraju medicinu, 12 ide studentima poljoprivrednog fakulteta, deset stipendija studentima društvenih nauka, šest studentima komunoloških nauka i pet stipendija studentima umjetnosti. Iznos stipendija ostaje na prošlogodišnjem nivou tako da će studenti u RS i BiH dobijati mjesečno 400 KM, a oni koji studiraju u inostranstvu 800 KM.

Pravo na stipendiju imaju redovni studenti prvog ciklusa studija koji nisu obnavljali nijednu školsku godinu, a potrebno je i da su položili sve ispite iz prethodne školske godine, da su mlađi od 25 godina, te da su državljani RS i BiH i da imaju stalno mjesto prebivališta na teritoriji RS.

Studenti u RS-u osim stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“ mogu konkurisati i za one koje dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture.

Za 800 studentskih stipendija biće izdvojeno dva miliona KM, a konkurs će biti otvoren do 20. novembra.

(FENA)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare