Stihovi posvećeni Vidovdanu i Kosovskom boju

0

SOKOLAC – Na „Vidovdanskoj pjesničkoj večeri“ na Sokocu svoje stihove govorili su Jasmina Janković iz Beograda, Nedeljko Žugić sa Pala, Milenko Jevđević iz Banjaluke, Milanko Borovčanin Romsok, Svjetlana Đurđić, Momir Jolović, Đorđe Kovačević i Risto Amović sa Sokoca.

U organizaciji lokalne Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ ova manifestacija se na Sokocu održava od 1995. godine, uz više sadržaja koji upotpunjuju program posvećen Kosovskom boju i Vidovdanu.

Direktor ove ustanove Irena Šućur rekla je Srni da su tradicionalno pjesnici-učesnici govorili svoje stihove posvećene Vidovdanu, posebnom datumu u srpskoj istoriji od Kosova do Gavrila Principa.

Ona je naglasila da je za posjetioce ove pjesničke večeri upriličena i izložba čestitki-razglednica koju je pripremila pjesnik i kolekcionar Jasmina Janković iz Beograda.

„Moja kolekcija starih čestitki sada broji oko 1.350 primjeraka iz celog sveta i pokriva period od 1880. do 1945. sa izuzetno lepim motivima i detaljima kroz koje se mogu pratiti i kretanja štampe kroz vekove, ali i svedočiti o socijalnoj istoriji“, navela je Jankovićeva.

Ona je naglasila da je večeras izloženo oko 140 čestitki iz perioda 1914. do 1918. godine, odnosno iz vremena Velikog rata, na kojima su sačuvani rukopisi, poštanski žigovi, markice, datumi i poruke.

Jankovićeva je naglasila da je ova kolekcija, izložena na Sokocu, posvećena junacima „Mlade Bosne“ i Gavrilu Principu, ali i Vidovdanu i Kosovskom boju.

Na „Vidovdanskoj pjesničkoj večeri“ publici se predstavio i mladi frulaš Mladen Ćeranić sa Sokoca, izvodeći izvornu muziku u vezi sa Vidovdanom .

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare