Стигли инкубатори и пратећа опрема за збрињавање животно угрожене новорођенчади

0

ФОЧА – Удружење педијатара Републике Српске испоручило је данас Универзитетској болници Фоча два савремена инкубатора, по један транспортни и стационарни, уз осталу пратећу опрему за збрињавање витално угрожене новорођенчади, обезбијеђених у добротворној акцији „С љубављу храбрим срцима“, која је организована под покровитељством предсједника Републике Српске.

У пакету помоћи, уз инкубаторе, Универзитетска болница добила је и двоја колица за интрахоспитални превоз, два пулсла оксиметра- за мјерење засићености крви кисеоником и два перфузора – бројача капи инфузије.

Начелник Д‌јечијег од‌јељења, субспецијалиста д‌јечије кардиологије Биљана Станковић истиче да је ово веома важна и скупоцјена опрема и да омогућава најбољи могући начин транспорта животно угрожене новорођенчади.

„Савремени методи лијечења и модерна технологија су омогућили да и д‌јеца веома мале тјелесне тежине имају шансу за живот. Само им треба обезбиједити адекватну опрему и адекватан транспорт до терцијарних установа гд‌је ће се примијенити механичка потпора дисања“, каже Станковићева.

Уз инкубатор, који су набавили 2019. године, добијањем новог транспортног инкубатора, који ће замијенити дотрајали апарат, у овој установи више неће морати да страхују у случају транспорта близанаца.

„Инкубатор је био стар више од 40 година, који напросто више није могао да се сервисира и увијек је било ризично да ли ће се беба адекватно моћи транспортовати или не“, рекла је супспецијалиста неонатолог Универзитетске болнице Татјана Гавриловић Елез.

Директор ове установе Радмил Марић захвалио се, у име запослених, свим донаторима.

„И у будућности треба да наставимо да радимо сличне акције. Надам се да ће сљедећа кренути већ почетком идуће године и то је оно што је свакако потребно нашем здравственом систему“, рекао је Марић.

Опрему за транспорт животно угрожене новорођенчади у оквиру акције “С љубављу храбрим срцима“ добиле су болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болнице у Грачаници на Косову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare