Stevanović: Slava posvećena mladima

0

ZVORNIK – Krsna slava opštine Zvornik – Sveta Petka Trnova obilježena je služenjem Večernje službe u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja, litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača na platou LJetne pozornice ispred zgrade „Kasina“.

Večernju službu je služio projerej-stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom, nakon čega je litija sa ikonom Svete Petke Trnove prošla kroz grad do platoa Kasina, gdje su slavski kolač slomili načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, zamjenik načelnika Bojan Ivanović, sveštenstvo, gosti i građani.

„Ovogodišnju slavu Svetu Petku Trnovu posebno ćemo pamtiti i po tome što su nam se prvi put, kada je litija išla kroz grad, pridružila zvona sa Sabornog hrama. Hram zajedno gradimo već sedam godina za nas, za našu budućnost, za unuke naših unuka“, rekao je Stevanović.

On je naglasio da su ova godina i ova slava posvećane mladima, koje treba vaspitavati o ljubavi i poštovanju, učiti ih raznim vještinama.

„Da ih podižemo u dobru, da ulažemo u njih i njihovo obrazovanje, da bi što bolje trasirali svoje puteve“, istakao je Stevanović i poručio da mladi, nakon školovanja, uvijek treba da se vrate u svoj Zvornik.

Protojerej Lukić rekao je da je slava opštine dan duhovne radosti za sve u ovoj opštini.

„Hodajući u litiji čuli smo zvona sa novog hrama. Svaka generacija se trudi da ostavi trag u istoriji da bi nas pokoljenja koja dolaze po tom poznavala. Neka je zato velika blagodarnost Gospodu što je baš nama podario tu mogućnost, da gradeći Saborni hram gradimo sebe, da ostavimo trag u istoriji, da djeca naše djece pominju upravo nas da smo uložili dio svog znoja u taj monumentalni objekat u kome će se ime Božije slaviti“, naglasio je Lukić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, glumica Svetlana Gavrilović iz Bijeljine govorila je o Svetoj Petki Trnovi, a bijeljinski glumac Ivan Petrović besjedio je Zdravicu o narodu serbskom.

U muzičkom dijelu programa nastupilo je Prvo izvorno pjevačko društvo „Izvornik“, a članovi Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“ izveli su splet igara iz Republike Srpske i Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare