Šteta neznatna – nastavljeno slanje pomoći ugroženima

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Područje opštine Istočno Novo Sarajevo nije značajnije ugroženo poplavama koje su posljednjih dana zadesile Republiku Srpsku, BiH i Srbiju, tako da preliminarne procjene govore o neznatnih 5.000 KM štete, izjavio je danas Srni načelnik opštine LJubiša Ćosić.

„Nemamo evidentiranu veću materijalnu štetu niti, hvala Bogu, gubitak ljudskih života. Samo u jednoj mjesnoj zajednici bilježimo poplavljeno zemljište i određeni broj pomoćnih objekata. Naša procjena je da će ukupna šteta na opštini biti oko 5.000 KM, što je u poređenju sa svim onim što se desilo u Republici Srpskoj zaista neznatno, i skoro da nije vrijedno pomena“, istakao je Ćosić.

On je potvrdio da je na nivou opštine formirana komisija za procjenu štete i na osnovu njenog izvještaja vršiće se nadoknada građanima za štetu pričinjenu poplavom.

Ćosić je podvukao da je kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo bio protiv odluke o uvođenju vanrednog stanja u gradu Istočno Sarajevo jer smatra da, uzimajući u obzir krizne situacije u drugim ugroženim opštinama, nije bilo primjereno da se na ovom području uvodi vanredna situacija jer nije bilo ni gubitaka ljudskih života, niti većih materijalnih oštećenja objekata i infrastrukture.

„Neizmjernu zahvalnost dugujemo volonterima, aktivistima Crvenog krsta i svim drugim humanim građanima naše opštine koji su se samoinicijativno organizovali, uključujući i mnoge privredne subjekte koji su u posljednjih sedam dana sakupili i uputili više od 35 tona pomoći za Šekoviće, Bratunac, Doboj, Šamac, Bijeljinu, a i danas šaljemo oko tri tone robe za Zvronik“, precizirao je načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić naglašava da je opština svo vrijeme za stanovnike bila pouzdan servis koji je obezbijedio efikasan i brz transfer humanitarne pomoći iz Istočnog Novog Sarajeva ka ugroženim opštinama u Srpskoj.

„Mi i dalje, u saradnji sa Upravom Civilne zaštite Republike Srpske nastavljamo da radimo na prikupljanju i distribuciji pomoći ugroženom stanovništvu u Srpskoj, a ja ću kao načelnik veoma brzo pokrenuti inicijativu da se svi odbornici Skupštine opštine odreknu mjesečnog paušala, u ukupnom iznosu od oko 15.000 KM, koje će na ime pomoći solidarno biti uplaćene našim bratskim opština u Srbiji – Krupnju i Ubu“, zaključio je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments