Stefan Bajagić – najmlađi učesnik alpinističkih pohoda

0

SOKOLAC – Stefan Bajagić, jedan od najaktivnijih članova Planinarskog društva “Glasinac” sa Sokoca, naročito je angažovan u razvoju planinarskog sporta i učesnik je brojnih pohoda i marševa.

Stefanu je 2018. godina ostala u lijepom sjećanju jer je od Skupštine Planinarskog saveza Republike Srpske dobio pohvalu za izuzetnu angažovanost u palninarskim aktivnostima.

Planinarske pohode u prošloj godini počeo je učešćem u antifašističkom maršu u Pjenovcu, kod Han Pijeska, kojim je obilježena pogibija tri narodna heroja i 59 proletera Prve proleterske brigade 1942. godine.

On navodi za Srnu da je tokom godine učestvovao u svim planinarskim pohodima koji su bili prijavljeni u sokolačkom planinarskom društvu.

Bajagićevi planinarski pohodi nastavljeni su hodočašćem od Sokoca do manastira Ostrog, odlaskom na planinarske dane vina u Kutjevu u Hrvatskoj, te savladavanjem vrha Magaro /2.255 metara nadmorske visine/ u Makedoniji.

Peo se i na vrhove Midžor /2.169 metara nadmorske visine/ i Trem /1.810 metara nadmorske visine/ na Staroj planini.

U planinarskoj knjižici u 2018. godini upisao je niz aktivnosti, od kojih izdvaja planinarske pohode na Rtanj i Cer u Srbiji, na Lovćen u Crnoj Gori, te na Trebević, Ozren, Zelengoru, Treskavicu, Bjelašnicu, Visočicu, kao i planinarske susrete, sletove “Tavna-Majevica” i “Jazavičije rupe-Velika Igrišta”.

Pohode na Veliki Lupoglav, najviši vrh planine Romanije /1.652 metra nadmorske visine/, više i ne broji, ali kad god je imao vremena, zajedno sa članovima planinarske družine, priskakao je u pomoć sokolačkim planinarima na izgradnji planinarskog doma “Crvene stijene”.

Bajagić je nedavno proslavio punoljetstvo i time, kako kaže, “uz više prava stekao i mnogo novih obaveza”, koje stoje pred njim – osvajanje najviših vrhova Balkana, pa i Evrope.

U prošloj godini, kako ističe, u posebnom sjećanju će mu ostati nedavni Kolubarski marš, u kojem su učestovali i njegovi drugovi Milan Borovčanin i Nenad Radović.

“Uspon na Kajmakčalan i učešće na Kolubarskom maršu, povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta, za mene je najznačajniji pohod u prošloj godini. Tom prilikom čuli smo priču o slavnim precima iz Kolubarske bitke, u kojoj je poginulo 22.000 boraca – to su žrtve koje zaslužuju poštovanje potomaka”, navodi Bajagić.

Na tom maršu planinari su pješačili 21 kilometar, posjetili manastir Ćelije i Crkvu Svetog Dimitrija, brdo Čovka i kotu Kremenica – poznato poprište iz Velikog rata, na kojem su se sukobile srpska i austrougarska vojska.

Bajagić napominje da je sa svojim prijateljima, potomcima Solunaca, učešćem na Kolubarskom maršu odao počast za 400 dobrovoljaca sa Romanije u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Mladi planinar sa Sokoca ne krije da je njegova najveća želja da se pridruži grupi planinara iz BiH u ekspediciji na Alpe i, za sada, sve pripreme su usmjerene ka tom cilju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments