Status grada jedan od prioriteta

0

ZVORNIK – Dobiti status grada jedan je od prioriteta opštine Zvornik u ovoj godini, navodi se u Programu rada načelnika opštine i opštinske administracije za 2015. koji je danas usvojio lokalni parlament.

Za dobijanje statusa grada izvršene su sve proceduralne pripreme i potrebna dokumentacija upućena je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Osnovni ekonomski cilj je intenzivan ekonomski razvoj opštine u okviru čega će biti nastavljen rad na zapošljavanju lokalnog stanovništva.

Posebna pažnja biće posvećena visokoobrazovanim mladim ljudima tako što će biti nastavljeno finansiranje i realizacija programa zapošljavanja pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom.

Napori će posebno biti usmjereni na omogućavanje sticanja prvih radnih iskustava odrađivanjem pripravničkog staža za djecu poginulih boraca.

U opštinskoj upravi, u kojoj je raspisan konkurs za prijem 18 pripravnika, od 2007. godine do danas pripravnički staž odradilo je 48 pripravnika.

Načelnik opštine će s ciljem poboljšanja položaja svih kategorija stanovništva raditi na rješavanju njihovih problema putem stalnih kontakata sa Vladom Republike Srpske, kao i institucijama BiH.

Između ostalog, biće nastavljeno pružanje podrške u realizaciji projekta izgradnje regionalne deponije „Crni vrh – Sjever“, čiji je završetak planiran za juni 2015. godine.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u ovoj godini biće i iznalaženje načina za saniranje ogromnih šteta od poplava, uz preduzimanje preventivnih aktivnosti.

Biće nastavljene aktivnosti na realizaciji projekta „Izgradnja i rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije na području opštine Zvornik“.

Projekat podrazumijeva završetak izgradnje vodovodnog sistema „Zvornik – Sjever faza 2“, izgradnju vodovodnog sistema „Tršić“, prvu fazu izgradnje vodovodnog sistema „Lokanj – Pilica“, završetak gradnje kanalizacione mreže u Tabancima, te nastavak započetog projekta rekonstrukcije i izgradnje vodovodne mreže u gradu.

Među brojnim aktivnostima, planirane su i mjere štednje na nivou lokalne uprave i mjera za smanjenje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, kao i provođenje ciljeva i projekata definisanih „Strategijom integrisanog razvoja opštine Zvornik 2012-2017“.

Odbornici su usvojili i Izvještaj o radu načelnika opštine Zvornik i opštinske uprave za prošlu godinu.

Načelnik opštine Zoran Stevanović smatra da je veoma dobro što su oba dokumenta usvojena na koje nije bilo ozbiljnijih negativnih komentara.

„Smatram da Zvornik ima konstruktivnu opoziciju, a da lokalni parlament radi tako da zasjedanja ne traju previše dugo, pa je tako i današnje završeno za oko dva sata, dok su sjednice nekada trajale znatno duže“, rekao je Stevanović.

Zahvalivši se odbornicima za konstruktivno učešće u radu sjednice Skupštine opštine, Stevanović kaže da je ovo dobra poruka građanima da izabrani odbornici svoj posao rade odgovorno i časno.

Na današnjoj sjednici za zamjenika načelnika opštine imenovan je Bojan Ivanović, koji je na ovu funkciju došao sa mjesta načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije.

Dosadašnji zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević zbog odlaska na novu dužnost razriješen je funkcije na lični zahtjev.

Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije imenovan je Srđan Despić, koji je zaposlen u opštinskoj upravi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare