Startovala kajak i kanu regata od Višegrada do Sremske Mitrovice

0
Startovala kajak i kanu regata od Višegrada do Sremske Mitrovice

VIŠEGRAD – Iz Višegrada je danas krenula kajak i kanu regata Memorijal „Vitomir Dizdarević-Admiral Kuk“ na kojoj učestvuje oko 100 veslača iz Australije, NJemačke, Rumunije, Mađarske, Poljske, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Regata od Višegrada do Sremske Mitrovice, startovala je ispod višegradske ćuprije i kretaće se prema Etno-kampu „Stari Brod“.

Ispred brane na Perućcu regata prelazi u Srbiju i nastavlja Drinom do ušća u Savu i završava u Sremskoj Mitrovici.

Za šest dana veslači će preći 360 kilometara.

Predsjednik Kluba „Srpski veslači“ iz Beograda Dejan Jovanović rekao je Srni da članovi ovog kluba učestvuju na regati 19. put.

„Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u prethodno određenim mjestima u dogovoru sa turističkim organizacijama opština i gradova kroz koje prolazimo. Dnevno veslamo od 17 do 66 kilometara“, naveo je Jovanović.

On je rekao da će gostima i učesnicima iz inostranstva biti predstavljena kultura, istorija, tradicija, etnologija i ekologija predjela kroz koje prolaze.

Član organizacionog odbora regate Darko Andrić izjavio je da je ovo još jedan način da se promoviše Višegrad i rijeka Drina.

„Mi smo se potrudili da se gosti osjećaju lijepo i da ponesu lijepe utiske iz Višegrada“, rekao je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević organizovao je juče prijem za učesnike regate, ocijenivši da je ova manifestacija dobra promocija za Višegrad.

Učesnik Eva Kruševska iz Poljske rekla je da je već bila na Drini sa svojim prijateljima. „Ovdje dolazimo jer uživamo u prirodi koja je prelijepa, a posebno rijeka Drina“, istakla je Kruševska.

Učesnik Ana Nikolić iz Srbije rekla je da prvi put učestvuje regati i da očekuje lijep provod.

Generalni sekretar Stalne radne grupe za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope Boban Ilić rekao je da ovu manifestaciju pomaže organizacija „SVG“, koja djeluje u regionima Drina-Tara i Drina-Sava koji povezuju opštine u Podrinju i Posavini.

„Podržavamo aktivnosti koje doprinose razvoju turizma, prije svega razvoj ruralnih sredina“, istakao je Ilić.

Regata je organizovana kao uspomena na doajena kajakaštva Vitomira Dizdarevića zvanog Admiral Kuk.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments