Starovlasima BiH treba da nadoknadi štetu

0

Očekujem da će Sud BiH udovoljiti zahtjevu porodice Starovlah i utvrditi da je BiH odgovorna za zločin koji su NATO snage počinile 1. aprila 2004. godine, kada su u potrazi za Radovanom Karadžićem u Parohijskom domu pretukle Jeremiju i Aleksandra Starovlaha.

Rekao je to „Glasu Srpske“ advokat porodice Starovlah Miljkan Pucar uoči današnje presude Suda BiH po zahtjevu Starovlaha za nadoknadu štete od BiH.

– Uvjeren sam da će Sud BiH detaljno proučiti svu priloženu dokumentaciju i iskaze svjedoka i da će presudu donijeti u korist porodice Starovlah, koja već šest godina trpi posljedice ovog brutalnog zločina – naglasio je Pucar.

Dodao je da smatra da su u „slučaju Starovlah“ prekršene sve konvencije i deklaracije i da Jeremija i Aleksandar imaju pravo na nadoknadu štete.

– Treba im nadoknaditi štetu jer niko nije odgovarao za zločin koji je nad njima počinjen. Porodica Starovlah je zlostavljana i mučena, a napadnut je i Parohijski dom. Tačno je da naš Zakon o obligacionim odnosima ne predviđa takvu vrstu odštete, ali evropska konvencija u tom smislu treba direktno da se primijeni i da im se dodijeli pravična i adekvatna naknada – rekao je Pucar.

Napomenuo je da su svjedoci tokom ročišta rekli da je porodica Starovlah sve učinila da se ispoštuju sve procedure i da je NATO odbio da isplati odštetu Starovlasima.

– BiH je dala imunitet NATO-u zbog čega je u ovom slučaju sama preuzela odgovornost i mora da odgovara. Zbog toga prijedlog tužene strane da se odbije zahtjev kojim se traži da BiH isplati odštetu porodici Starovlah ne stoji. Porodica Starovlah nije kriva nego NATO i BiH – kazao je Pucar.

Pomoćnik pravobranioca BiH Nađa Hozić smatra da tužilac nije dokazao materijalnu štetu.

Presuda

Portparol Suda BiH Selma Hadžić „Glasu Srpske“ je pojasnila da u Sudu neće biti obavljeno klasično čitanje presude nego će stranama u postupku u petak biti uručen pismeni otpravak presude

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare