Stanar: Epidemiološka situacija za sada povoljna

0

SOKOLAC – Na Sokocu je virus korona do sada potvrđen kod ukupno 66 ljudi, danas nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze i epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj zajednici trenutno je povoljna, rekla je Srni direktor sokolačkog Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ Adrijana Stanar.

Stanarova je navela da su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 32 osobe, te da je ova mjera završena kod 244 osobe na području Sokoca.

Prema njenim riječima, u ovoj lokalnoj zajednici su od kovida 19 oporavljene 54 osobe, devet je na liječenju, a tri su ranije preminula.

Ona je navela da su zahtjevi za tastiranje upućeni za tri osobe, te da je na Sokocu testirano ukupno 296 lica.

„Možemo reći da je kod nas trenutno povoljna epidemiološka situacija. Nema nekih masovnih širenja virusa i velikih klastera, da su to uglavnom porodični ili kontakti na radnom mjestu, te da još uvijek ima izolovanih osoba“, izjavila je Stanarova.

Prema njenim riječima, na području Sokoca u zadnjih 20 dana nema težih formi kliničkih slika kod lica pozitivnih na virus korona, kao što je to bio slučaj ranije, te dodala da oporavak jednog od oboljelih, koji traje već šest nedjelja, ide u dobrom smjeru i to lice je van životne opasnosti.

„U sokolačkom Domu zdravlja sinoć su rađena četiri testiranja osoba kod kojih su testiranja bila indikovana i očekujemo rezultate“, rekla je Stanarova.

Stanarova je naglasila da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi imali potrebu da nekoliko puta testiraju lica kojima je bio potreban test za prelazak granice i da je bilo slučajeva da su lica došla u kontakt sa kovidom 19, ali da „Pi-Si-Ar“ /PCR/ testiranja nisu pokazala ništa.

„Dom zdravlja `Dr LJubomir Ćeranić` je zahvaljujući opštini Sokolac nabavio aparat za serološko testiranje, ali se suočava sa problemom nedostatka reagenasa“, rekla je Stanarova.

Ona je pojasnila da dobavljači ne mogu da opskrbe zdravstvene ustanove dovoljnim brojem reagenasa.

„Aparati su distribuirani, ali prizvođač ne može da proizvede toliki broj testova kolika je potreb,a ne samo na tržištu BiH, nego i na svjetskom“, izjavila je Stanarova.

Stanarova je izrazila nadu da će u skorije vrijeme nabavka reagenasa ići boljom i povoljnijom dinamikom i da će ta usluga biti dostupnija u ovom, kao i u ostalim svim domovima zdravlja u Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare