STACtech Pale osvojio treće mjesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju RS

0

STACtech tim iz Pala sinoć je na 10. jubilarnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju /TNTI/ Republike Srpske za 2016. godinu osvojio treće mjesto sa inovacijom LCS (Lighting Control System).


Sistem za inteligentno centralizovano upravljanje uličnom rasvjetom je namjenjen lokalnim zajednicama koje imaju problem sa prekomjernim izdvajanjima za utrošenu električnu energiju i tehničko održavanje mreže rasvjete.

Ovaj sistem može da ostvari uštede električne energije do 30%, dok u kombinaciji sa LED tehnologijom uštede mogu da budu i znatno veće. Kontrolu rasvjete je moguće izvršiti sa mobilnih uređaja i u svakom momentu imati informacije o tehničkom stanju mreže rasvjete. Lighting Control System se trenutno testira u realnim uslovima.


Pobjednik 10. jubilarnog takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je tim „Plavi horizonti“ sa inovacijom „Uređaj za stavljanje kapi u oči“. Drugi je bio tim Sklopy toys sa inovacijom „Laceboard“. Četvrto mjesto osvojio je tim Unistos, sa inovacijom „Horizontalna hidraulična presa“.
Peti je bio Elektro tim sa inovacijom „Digitalni reklamni displej“, dok je nagrada za šesto mjesto pripala timu Matičnjak, sa inovacijom „Trajno prenosivo postolje za košnicu“.

Finalno takmičenje je održano u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a organizator je bilo Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

U izboru je učestvovao šestočlani stručni žiri u kojem su bili ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, Zoran Lazarević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Miroslav Miletić potpredsednik Privredne komore Srbije, dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Miladin Gligorić i inovator Zvjezdan Višt.

(www.palelive.com)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare