Šta stanovnici Pala očekuju od izabranih odbornika iliti Odbornički čas

0

Kao stanovnik Pala već duže vrijeme pratim portal Palelajv i isti je pravo blago za Pale i regiju. Na njemu, između ostalog, građani Pala često iznose probleme i poteškoće sa kojima se susreću na Palama, a koje niko ne rješava ili su zbog različitih razloga opstruisani. Jedan od komentara posjetilaca na rješavanje jednog od problema je sljedeći: „Mislim da se na prethodno rečeno nema šta dodati, osim da ova, kao i mnoge druga pitanja, nažalost ne dopiru do NADLEŽNIH. Kako to postići?“

U suštini, probleme bi trebalo da riješe oni kojih se to tiče pojedinačno npr. Komunalna policija, CJB I. Sarajavo, Uprava Doma zdravlja, Opština Pale i sl. Međutim, izgleda da to njih ne interesuje i problem zapadne u ćorsokak.

Dosadile su mi priče tipa: „tako je to odvajkada“, „ne može se tu ništa promijeniti“, „šta god mi mislili oni rade po svome“ itd. a kojima se objašnjava stanje društva u kojem živimo.  Po mom mišljenju, udarna pesnica za rješavanje problema građana trebaju biti (i jesu???) odbornici u SO Pale koji imaju zadatak da štite interese građana koji su ih na ta mjesta izabrali. A da li je to tako?

E sada će svi reći: „Ko će uhvatiti odbornika i natjerati ga da se bori za opšte interese umjesto za interese stranke koju zastupa?“, „ Kao da je njemu do toga stalo“ i sl. Prije svega ne treba biti lijen, već od nje(ga) zahtijevati da iznese problem. Svaki odbornik je  svjestan (i mora da bude) da mu nema ponovnog izbora ukoliko ne bude radio u interesu naroda koji ga je birao. Mi samo moramo uspostaviti mehanizam kako da ih kaznimo za njihov nerad. Najveća kazna im je ponovni neizbor jer će time ostati uskraćeni za novčane naknade koje primaju, a koje im mi dajemo plaćajuću razne dadžbine. Uvođenjem diskusija na Palelajv portalu, dobili smo odličan mehanizam za iznošenje različitih problema koji nas okružuju, a čije rješavanje moguće uz adekvatno angažovanje odbornika i zaposlenih u Opštini. Da ne bismo „išli na noge“ odbornicima u Opštinu kao što oni zahtjevaju (jer oni su tu radi nas a ne mi radi njih) i iznosili im svoje probleme predlažem sljedeće:

Otvaranje posebne diskusije ODBORNIČKI ČAS na Palelajv portalu, na kojoj ćemo iznositi probleme sa kojima se suočavama na lokalnom nivou pa neka odbornici zarade svoju naknadu. Sve što oni trebaju je da pregledaju diskusije, izaberu one koji su iz njihove zone odgovornosti i raditi na njihovim rješavanjima. Mi ćemo tu iznositi svoje probleme a na njima je hoće li ih rješavati ili će rizikovati da ne budu ponovo izabrani. Dopustićemo im da pred izbore javno obrazlože sve što su uradili u proteklom periodu u cilju opšteg interesa, tako da možemo izdvojiti radnike od neradnika tj. da nagradimo rad, a kaznimo nerad. Bilo bi idealno kada bi Palelajv portal, na osnovu njihovog ličnog zahtjeva, napravio naloge odbornicima na portalu (da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe), a pomoću kojih bi se oni aktivno uključivali u diskusije i podnosili račun građanima koji su ih birali.

Takođe bih zamolio građane Pala da se aktivnije uključe u rješavanje problema koje imamo na Palama. Ukoliko mislite da neki od odbornika nisu na nivou zadatka, a smatrate da imamo mnogo sposobnijih kanditata, predložite iste. Možda je baš Vaš komšija, koji je vrijedan i radan domaćin, idealan kandidat za ovu funkciju. Među postojećim kandidatima ima stvarno poštenih i vrijednih ljudi ali ima i onih koji tu ne pripadaju. Zašto iste ne bismo zamijenili tim poštenim i vrijednim ljudima koji će donijeti dobro ovoj našoj zajednici. Možda je tim potencijalnim odbornicima samo potrebno predložiti da se kandiduju a na ovom mjestu objasniti zašto bi isti bili dobri odbornici i zašto bi za njih trebalo glasati. Potrudimo se da za sredstva koja izdvajamo dobijemo odgovarajuće i zadovoljavajuće rezultate. Uključimo se, Pale trebaju domaćine da ih vode. Ovim putem dajemo priliku i postojećim odbornicima da se pokažu i dokažu.

Trenutni problemi koje je neophodno hitno rješavati:

1.    Saobraćajna nekultura i nedostatak ležećih policajaca
2.    Uloga Komunalne policije
3.    Loš odnos na relaciji student-stanodavac i kako to unaprijediti?
4.    Loša iskustva u Domu zdravlja na Palama (poslati pismo ispred SO Pale da se provjere navodi građana)
5.    Azbestna fasada na obdaništu
6.    Problem na relaciji Ljubogošta-Deponija otpada,

kao i svi ostali prijedlozi koji se nađu u ovoj rubrici a upućeni su odbornicima. Možda je dovoljno samo napraviti neki mali logo /Za Odbornički čas/ koji bi administrator na zahtjev predlagača stavio uz naslov takve diskusije(ili po svom ličnom mišljenju ukoliko se diskusija razvije o tom pravcu).

Uz maksimalnu nepristrasnost administratora, a pred same izbore, izvršili bismo rezime datih obećanja odbornika, zahtjeva građana i odrađenog posla pa na osnovu toga ocijenili rad pomenutih, što bi bila odlična preporuka za građane pred glasanje.

OPŠTI INTERES I DOBROBIT ZA PALE I GRAĐANE PALA, MORA UVIJEK BITI ISPRED INTERESA STRANKE.

Diskusiju osnovao: Građanin Pala

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare