Srpsku treba da vode oni koji shvataju važnost povezivanja sa Rusijom

0

BEOGRAD – Za Republiku Srpsku je od suštinske važnosti da zadrži veze sa Rusijom i multipolarnim svijetom koji priznaje sva srpska prava, ne urušava teritorijalni integritet, niti nameće svoja pravila, destruktivni moral ili ideologije, smatra politički analitičar Aleksandar Pavić.

Pavić je rekao da je Dejtonski sporazum, dok ga neko otvoreno ne ruši, jedan od alata srpske odbrane, a tu alatku treba da imaju u rukama oni ljudi koji brane srpske interese, a ne oni koje gura Zapad.

„Situacija se menja iz časa u čas i treba prepoznati jasnije nego ikad da sva raspoloživa sredstva koja imamo treba da iskoristimo, a neko drugi javno i otvoreno ruši ono što je potpisano“, rekao je Pavić u Beogradu na tribini „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“.

Pavić je naveo da srpski narod u Republici Srpskoj mora da bude spreman na vrijeme kada će otvoreno početi da se ruši Dejtonski sporazum, ali da to ne može da prođe ako na vlasti u Srpskoj budu oni koji shvataju važnost daljeg povezivanja i jačanja odnosa sa Rusijom i nezapadnim djelom čovječanstva.

Politikolog Nenad Kecmanović smatra da bi izbori u Federaciji BiH i činjenica da ni Zapad više nema autoritet da Hrvate i Bošnjake izmiri i strpa u jednom entitetu trebalo da rasterete Srpsku, ali neće.

Prema njegovim riječima, izbori u Srpskoj su manje interesantni jer se čini da je njihov ishod poznat jer u svim istraživanjima Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD imaju prednost.

„Niko Jelenu Trivić ne može da ospori da je novo lice i osvježenje, ali uz to ide i neiskustvo, kao ni /Mirku/ Šaroviću da je iskusan, ali teška vremena ne traže samo iskusne nego i energične i odlučne“, rekao je Kecmanović.

On je dodao da se ne zna šta u ovom trenutku Dodiku na izborima može više da pomogne – podrška predsjednika Rusije Vladimira Putina ili sankcije SAD i Britanije.

„Narod u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, neće u NATO, kao ni u EU, ali voli Rusiju, posebno njenog predsjednika. Možda griješe, ali demokratski je tako“, rekao je Kecmanović i podsjetio kako su Srbi devedesetih sami protiv svih ustali protiv globalizma.

Novinar i publicista Siniša LJepojević izjavio je da aktuelna politika u Republici Srpskoj ima podršku srpskog naroda koji tamo živi, ali i podršku Srba uopšte.

„Jasna politička pozicija Republike Srpske uz podršku srpskog naroda, ne održava samo postojeće prijateljske veze nego i budi poštovanje neprijatelja. Do kada će Republika Srpska tako moći da izdrži, to je pitanje, ali zadržaće status da ne napušta prijatelje. To je ono što ostaje“, rekao je LJepojević.

On je naglasio da su Rusija i Kina predvodnici izgradnje novog svijeta, a da je ono što je jako važno da Srbija i Srpska održavaju veze sa njima i drugim evroazijskim zemljama i da se njihov stav cijeni.

„Mi još imamo status zemlje koja pruža otpor. Imamo status onog koji se bori protiv onog što većinski dio svijeta smatra zlom“, zaključio je LJepojević.

Jedinstvo – imperativ srpskog naroda

BEOGRAD – Bivši diplomata Vladislav Jovanović poručio je danas u Beogradu da u dramatičnim okolnostima u kojim se svijet nalazi Srbi moraju da očuvaju međusobno jedinstvo i da se složno suprotstave pritiscima na srpski narod, koji je jedan od najstarijih u Evropi.

On je, govoreći na tribini „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“, naglasio da se i Srbija i Republika Srpska nalaze pod jakim pritiscima Zapada koji Balkan smatra zonom svojih interesa i žele da uguši bilo kakav otpor i „čine sve da očiste Balkansko zaleđe pred udar na Rusiju pa i Kinu“.

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada se Evropa nalazi u vremenu jedne od najvećih podjela u svojoj istoriji potrebno je pružiti podršku onim koji su zaslužni za očuvanja srpskih država – Srbije i Srpske.

Jovanović je upozorio da će Zapad pokušati da vrati Republiku Srpsku u predratno stanje, da će nastaviti da podriva Dejtonski mirovni sporazum, te da se mora imati svijest da se Srpska tome može suprotstaviti samo sabiranjem, i da treba da bude, kako je naveo, jež koga ne mogu da slome.

On je poručio da Srbi u Srpskoj imaju priliku da na predstojećim izborima iskažu to jedinstvo i da budu složni kada je najteže.

„A ono najteže je upravo sada. Ako sada ne pokažemo ispit zrelosti, pitanje da li ćemo uskoro imati novu šansu za tako nešto“, zaključio je on.

Britanci i strane ambasade žele da u Srpskoj postave svog Zelenskog

BEOGRAD – Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić poručio je danas u Beogradu da je izvjesno da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski projekat iza kojeg stoje Britanci i upozorio da Britanci nekog svog Zelenskog imaju u svakoj od država bivše Jugoslavije, a da sada žele da ga instaliraju i u Republici Srpskoj.

„I danas u ovoj predizbornoj godini ili nekoliko dana pred izbore u BiH oni nisu stajali skrštenih ruku. Taj njihov Zelenski u Republici Srpskoj istupa sa nacionalnim stavom, veliča Dražu Mihailovića. Oni čine sve da ga dožive birači kao zastupnika srpskih nacionalnih interesa i onih o kojim se nije moglo ili smjelo govoriti“, rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oružje Zapada je sada prevara i obmana javnog mnjenja u Srpskoj.

„U stvari sve je obmana. Ko je bio mjesecima u Britaniji na školovanju i strani stipendista? Onda vidite da ispod površine stvari stoje sasvim drugačije“, ukazao je Ćeranić na tribini „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“.

On je naglasio da Britanci i drugi zapadnjaci ove godine nisu organizovali proteste u Srpskoj, kao što su to uradili 2018. godine, jer su ocijenili da bi to bilo kontraproduktivno.

„Jer, organizovati proteste protiv vlasti u Srpskoj, koja se jasno opredijelila, ima jasne stavove u kojim nema kalkulisanja ni odustajanja od osnovnih načela politike bez kojih nema opstanka Srba zapadno od Drine – bilo bi kontraproduktivno. Oni bi, devastiranjem Republike Srpske, namijenili srpskom narodu sudbinu naših sunarodnika na Kosmetu“, rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oni su u sajber prostoru vodili jake bitke da bi nametnuli i doveli na vlast one koji bi radili na realizaciji interesa stranih ambasada.

„Cilj je stvoriti kooperativnu vlast koja se o odnosima sa Rusijom, Kosovu, sankcijama neće izjašnjavati kao ova i zato su uveli novi alat, priču o kriminalu i korupciji koja, izgleda, stanuje samo u Republici Srpskoj“, rekao je on i dodao da su blogovi i sajtovi, odnosno njihovi kanali, posebno usmjereni prema mladima.

On je rekao da bi Vlada morala mnogo više da uradi na edukaciji mladih i ukazao da Britanci već imaju plan „B“ nakon izbora u Srpskoj, čiji se pobjednici znaju.

„Oni će pokušati crnogorski scenario u smislu da se napravi vlada bez SNSD-a i u tome će tražiti i već traže podršku Beograda. Dakle, da se sve partije koje sada čine vladajuću koaliciju i koje su u opoziciji približe i skupe 42 odsto potpisa poslanika kako bi napravili Vladu po uzoru na onu u Podgorici“, rekao je Ćeranoć.

On je uvjeren da će građani ponovo prepoznati one koji vode politiku koja je u interesu očuvanja Republike Srpske, ocijenivši da se kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske Milorad Dodik očigledno ponovo dokazao kao lider koji je za koplje iznad ostalih i da će Dodik umjeti da sastavi širu vladu, u kojoj Ćeranić vidi sve političke partije, osim PDP-a.

„On je već i pojasnio zašto. U situaciji u kojoj smo bilo bi jako dobro da svuda gdje žive Srbi postoje jaki politički lideri koji će sarađivati, dogovarati i usaglašavati politiku sa politikom Srbije“, rekao je Ćeranić.

On je poručio da su jaki lideri veoma važni za nacionalne interese.

„U Republici Srpskoj to je opstanak Srba sa te strane Drine, a on može da se obezbijedi samo očuvanjem Republike Srpske, bar u ovom kapacitetu koji nam je ostao“, zaključio je Ćeranić.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare